5 de maig 2010

El Basque Culinary Center arrencarà amb un màster per a cuiners


El Basque Culinary Center (BCC), la futura Facultat de Gastronomia de Sant Sebastià que, segons els seus promotors, serà única per les seves característiques en el món, acollirà la primera promoció en 2011, encara que aquest any impartirà ja un màster per a cuiners que desitgin impulsar el seu propi negoci.
El director del BCC, Joxe Mari Aizega, i la viceconsejera de Turisme, Pilar Zorrila, han destacat avui en una roda de premsa a Sant Sebastià la importància d'aquest centre a l'hora d'atreure turisme gastronòmic al País Basc i, concretament, a la capital guipuscoana, on es concentren alguns dels restauradores més prestigiosos del panorama internacional.

Juan María Arzak, Pedro Subijana i Martín Berasategui també han volgut protegir aquest projecte amb la seva presència en la compareixença d'avui, en la qual el Govern Basc i el Basque Culinary Center han signat un conveni per a impulsar la promoció turística d'Euskadi. D'aquesta manera, la facultat gastronòmica es compromet a difondre la imatge turística basca en les seves accions, que seran subvencionades per part de l'Executiu amb 25.000 euros fins a finals d'aquest exercici, quan finalitza la vigència del conveni, que serà prorrogable.

La seu d'aquesta facultat, promoguda per la Universitat de Mondragón, es construïx en el Parc Tecnològic de Miramón i es calcula que les seves obres estaran finalitzades al setembre de 2011. Serà un mes després, a l'octubre de 2011, quan estudiants espanyols i estrangers podran començar el grau de Gastronomia, que durarà quatre anys, estarà homologat amb el pla Bolonya i s'impartirà en anglès i espanyol. Aizega ha comentat que el centre tindrà una ?vocació internacional molt important?, ja que pretén atreure a estudiantes i professors de tot el món i també exportar alumnes a fer pràctiques en altres països amb la finalitat de que es converteixin en ambaixadors del Basque Culinary Center.

4 de maig 2010

Ferran Adrià perd el lideratge


El Bulli ha deixat de ser el numero u del món, segons la famosa llista Sant Pellegrino World's 50 Best Restaurants que vota anualment un jurat internacional integrat pels millors xefs i crítics de l'orbe.

Després de quatre anys consecutius al capdavant de la mateixa, el restaurant El Bulli de Roses (Girona) que dirigeix el llegendari xef Ferrán Adrià ha cedit el seu lloc al Noma de René Redzepi a Copenhaguen (que l'any passat figurava en tercer lloc), líder inqüestionable de la recent renovació de la cuina danesa i escandinava.

Encara no és oficial, però ja ho estan voceando en totes les webs de la galàxia gastronòmica. De les teixidures i la deconstrucción a les herbes i el naturalismo, l'alta cuina del segle XXI passa pàgina i mira ja cap a una nova generació de xefs que afegix als ensenyaments d'Adrià sensibilitat ecològica i un discurs zen sobre l'íntima relació de l'home i la naturalesa.