5 de nov. 2021

Mohamed Arkab i la pujada de la fruita, la verdura i l'oli

He sentit a la plaça que tota la culpa de què s'encareixi tant els productes bàsics és del Mohamed Arkab. I m'he quedat de pasta de moniato, he preguntat a la Tresina de qui em parlava, perquè en un primer moment pensava que era algun productor, traginer o distribuïdor, però la senyora m'ho ha deixat clar, el del gas d'Argelia

En aquell moment m'ha petat el cap, no entenia per què la Tresina m'explicava allò i com que  que aquella encantadora àvia amb la permanent està molt posada en les social medià, em vaig posar a investigar. 

Mohamed Arkab és el ministre d'energia y mineria d'Argel, resulta que des de l'estiu que aquest país està amb un estira-i-arronsa amb el Marroc. Bàsicament perquè ha acabat el contracte del gasoducte que es va construir fa vint-i-cinc anys per portar el gas d'Argelia fins a Espanya passant per terres marroquines. Els algerians varen construir va deu anys un gasoducte subterrani que connecta directament amb Espanya, estalviant així el pas i el pagament de tributs al Marroc. 

eleconimista

Després de tota aquesta informació seguia sense saber per què es apujarà el preu dels préssecs o de les avellanes a casa nostra, però la senyora Tresina m'il·luminà: Noi és que el gas és una de les causes de la pujada de la llum, això i el del CO₂!! Estava corprès quina dona, un pou de ciència, però seguia sense treure l'aigua clara. Un altre cerca a l'oracle, aquest em respon que la pujada de preus pels majoristes de la llum aquest any és a causa de dues coses: 

  • La primera diu que respon a la forta revalorització del gas natural en els mercats internacionals que ha registrat aquests primers mesos de l'any un 400% respecte a l'any anterior. 
  • La segona la pujada dels drets del CO₂, el preu que paguen les empreses que desprenen diòxid de carboni a Europa. Uns drets que han pujat en més d'un 100% en tan sols sis mesos. 
Tots els presagis s'estan complint i la veritat és que els productes de la cistella que tots comprem estan apujant els preus i els auguris diuen que aquest hivern pujaran un 20% mes. Macassen l'olla el Mohamed Arkab ara entenc la Tresina si aquest conflicte del Gasoducte del Magreb no es soluciona i finalment es tanca aquesta via a casa nostra es tancarà l'aixeta al 25% de gas que venia per aquest costat, al tenir menys gas, pujarà més el cost d'aquesta energia i amb això pujarà més la factura de la llum. 

Una gran cadena, una successió d'esdeveniments que acaben a la nostra rascant encara més la nostra tocada butxaca. L'aleteig d'una papallona al jardí del Mohamed pot fer que les sardines, el raïm o el pernil sigui un 20% més car, mare meva la que ens espera aquest hivern. Sort que encara tenim joc de cartes, si no apaga i marxem tots corrents! 

Wikimedia


Tresina tota la raó del món, la cistella és més cara pel senyor Arkab, però també per l'Ignasi Galán (Iberdrola), el Rafael Villaseca (GNF), en Borja Prado (Endesa), l'Antoni Brufau (Repsol) o l'Antoni Llardén (Enagás) entre molts d'altres.

TRANSLATE