20 de juny 2019

Comprendre el vi a través de la vinya


-->
Fa uns mesos vaig tindre lhonor dassistir a la presentació del Sapiens del Vi, un primer llibre de una col·lecció de set, que a vingut a revolucionar el món dels caldos.

Darrera daquest  obra esta lequip de elBullifoundation però en especial a Ferran Centelles, Fredy pels companys, un dels grans sumillers de elBulli restaurant.

Aquest primer llibre te el subtítol de contextualització y viticultura, una declaració explicita dintencions que emmarca un estudi del vi en el restaurant gastronòmic. 



I sinicia per suposat amb el que es ja la marca de la cas per mitja de preguntes. Com ara : 

Però sabem realment què és el vi? 
D'on prové a paraula? 
Quina ha estat la seva evolució semàntica?

Ja us he parlat de Sapiens, aquest es el mètode d'investigació que han utilitzat per comprendre i generar el coneixement daquesta investigació, per tal de qüestiona l'statu quo, replanteja algunes creences quotidianes i contextualitza l'objecte d'estudi.

Així els textos condueixen al lector duna manera trepidant, mitjançant preguntes profundes i rellevants a assimilar el ja es sabut, alhora que aportaran una visió innovadora sobre el que avui es considera «vi».

Sens plantejarà preguntes que per simples poden semblar insòlites. 

Quants ingredients s'utilitzen per elaborar-? 
Quins són? 
Està viu el vi? 
On, com i quan ho consumim? 
I, tot: per què? 
El vi És artesanal o industrial? 
Quin paper juga la natura en tot això?


Clar esta, que al voler fer un tomb a tot implica de vegades trencar la inevitable visió bucòlica del vi, que ens porta a la imatge de la copa en mà i del romanticisme del nèctar extasiat. Per a entomar-nos que el vi no només es una beguda, sinó que també es un producte que algú elabora per a tu, però que a part també es cuina o es fa còctels amb ell.

Ens parla del seus inicis, el vi utilitzat en rituals religiosos com a ofrena per deïtats i com a ingredient màgic.  Quan els metges el receptaven com poció curativa i confiaven en ell com a remei per a molts mals, fins a èpoques més properes del que creiem. Així com del seu mal us i consum amb finalitats poc hedonistes que cerquen més apagar focs interns i guarir les ferides de lanima.


Així doncs aquest primer treball es concentra en lorigen que es la vit y la viticultura, com coneixement primer empíric i posteriorment científic tramés durant generacions. Hi ha textos referents de col·laboradors estrella com en Pedro Ballesteros MW (Master of Wine) qui profunditza amb temes tècnics i conflictius del coneixement vinícola com el terroir.

Sestudia també les varietats amb tècniques avançades de reconeixement d'ADN que
permeten un coneixement veraç i científic sobre lorigen, el desenvolupament i la genètica de la planta.



Saprofundeix en el tema de la fisiologia i necessitats de la vit, les practiques vitícoles més extenses, com ara la fertilització, el rec y la gestió de la vegetació, les plagues i malalties, el sol,  el clima, com a factor de qualitat o risc. Per acabar parlant de la verema que seria la elaboració del raïm.

Un coneixement teòric amè però a lhora dun nivell acadèmic brutal, que permet comprendre la viticultura a través dels vins. No hi ha dubte que serà la pedra angular per als professionals de sala que vulguin comprendre el que ofereixen al client.





TRANSLATE