8 d’abr. 2011

Gran Gala per la Gastronomía Francesa com a Patrimoni Intangible de la Humanitat

Frància sempre ha tingut en la gastronomia un dels exponents més clars del seu savoir faire i dels seus atractius turístics inqüestionables. Ara que la seva exquisida cuina ha estat reconeguda com un dels Béns Patrimoni Intangible de la Humanitat de la Unesco, les prestigioses associacions Relais & Châteaux i Grans Tables du Monde han organitzat un sopar molt especial per celebrar-ho. Què millor manera.

60 xefs internacionals, 72 maîtres d'hotel, 22 sumilleres, 5.300 copes, més de 200 ampolles de Champagne, 310 ampolles de vi i fins a 8.000 flors han estat necessaris per preparar aquest magnífic sopar de gal·la la protagonista de la qual no ha estat una altra que la pròpia gastronomia francesa.
Organitzada per iniciativa de l'espanyol Jaume Tàpies, president de Relais & Châteaux, i Marc Haeberlin, president de Grans Tables du Monde, i sota l'auspici de Nicolas Sarkozy, aquest exclusiu sopar s'ha celebrat en un marc incomparable, el Palau de Versalles.

650 privilegiats convidats van poder gaudir no només del sopar, servida en la Gallería de les Batalles, sinó també d'una visita privada a la cèlebre residència dels monarques francesos. Van acudir personalitats del món de la gastronomia i la restauració, de la política i de les arts plàstiques, com Carole Bouquet, el ministre francès Fréderic Lefebvre i el president de Moët Hennesy, Christophe Navarre.
font : EL Eoonomista

Exporten la cuina d’elit feta amb calçots fins als fogons d’Itàlia

El cuiner Àngel Solé hi donarà a conèixer una gelatina feta amb liquat de calçot i pols de romesco, una altre manera de tastar la calçotada

El calçot està adquirint volada entre els productes utilitzats a la cuina de disseny. El cuiner Àngel Solé s’ha especialitzat durant els darrers anys a treure’n el màxim rendiment i aquests dies és a Roma per divulgar la cuina d’elit que es pot fer amb aquesta ceba dolça amb IGP de Valls, però també per donar a conèixer als romans què és i com es menja la típica calçotada de la capital de l’Alt Camp.

El producte estrella, però, de la seva presentació són els glaçons fets amb gelatina de calçot i pols de romesco. «Ben bé el consumidor té la sensació que s’està menjant una calçotada. Encara que es fa des d’una perspectiva diferent» assenyalava Solé. De fet, aquests glaçons de calçot són la nova producció que ha fet enguany i què ha incorporat a la ja gamma de plats que confegeix apostant per la utilització de la ceba vallenca com a un dels ingredients més destacats.

font: Diari Tarragona

I Jornades Cook Working

Les I Jornades Cook Working és un nou concepte de Networking, segons els seus organitzadors, que se celebraran el proper mes en Xátiva (València en el Restaurant Portal Fosc.

Es tracta d'un escenari en el qual es reuniran empresaris amb idees, projectes o serveis afins, per crear xarxes de negoci en un ambient agradable, gaudint de la bona taula entre altres coses.

Aquest esdeveniment sorgeix fruit de la col·laboració de l'agència de publicitat Comuniqualis, Daura Birindelli (organitzadora d'esdeveniments) i Jordi Garrido.

Des de la web creada per a les I Jornades Cook Working, esdeveniment que pel que sembla va començar a gestar-se el passat mes de març, conviden a empresaris a assistir a aquesta cita per ‘gaudir d'un menjar d'alta qualitat, a més de viure una experiència culinària a un preu especial’, i el més important potser, trobar contactes i tenir la possibilitat de presentar l'empresa o producte que es desitgi promocionar, encara que només es donaran per a això 5 minuts.

"Comer bien por muy poco". Consells per estalviar a la cuina

Miguel Angel Almodovar presenta el llibre "Comer bien por muy poco" un llibre en la finalitat de donar consells per estalviar a la cuina.

Al nostre planeta es tira aproximadament un quart dels aliments que es compren. Aquest costum, que a més de anti ecològica és molt poc econòmica, pot solucionar-se si tenim en compte algunes senzilles recomanacions i parem esment a la nostra manera de consumir i de cuinar. El pa dur, les fruites massa madures, els patés de la vespra o les restes de carn del menjar del diumenge poden aprofitar-se. Amb una mica d'imaginació, el pollastre del dia anterior o les restes de verdura poden convertir-se, en gens de temps... en plats originals i econòmics!

Com la disciplina científica de la gastronomia molecular podria canviar la forma en què mengem?

Aquest és el titól del nou article publicat per el prestigiós ciéntific Hervé This, on analitzà diverses qüestions sobre la cuina molecular i els aliments del futur.
Hervé This és Director Científic de la Fundació Ciència i la Cultura Alimentaire (Académie donis sciences), i cap del INRA Gastronomia Molecular Grup en el Laboratoire de Chimie analytique, Institut Nacional Agronómico Paris-Grignon, París, França, i en el Laboratoire de Chimie interaccions donis moléculaires, Collège de *France, París, França.

Petit fragment de l'introducció del estens article:

Durant anys, una tendència culinària nou anomenat "cuina molecular" ha estat promocionat com el desenvolupament més emocionant en l'alta cuina. Ara és l'últim de la moda dels xefs per oferir als seus clients a partir de fals caviar de alginatode sodi i calci, sorbets crema, espagueti de verdures i gelat instantani, ràpid-congelat amb nitrogen líquid. En el rànquing més recent dels més importants del món dels 50 caps de cuina per la revista britànica Restaurant-Els tres cuiners van ser Ferran Adrià del Bulli en Roses, Espanya, Heston Blumenthal de The Fat Duck en Bray, Regne Unit, i Pierre Gagnaire del seu restaurant a París, França (Restaurant, 2006). En 2005, Blumenthal i Adriá va ser el primer va ocupar el segon lloc. El notable és que aquests tres talentosos xefs i populars s'han inspirat en la gastronomia molecular.

Què és la gastronomia molecular? És només una tendència temporal per a les persones que estan disposades a gastar una petita fortuna en l'últim del bon menjar, o és que va arribar per quedar-se? És una tècnica útil tant per al xef de la mitjana i el sopar tots es preparen per a la seva família? Què significa per al futur de la preparació d'aliments? Què anem a menjar matí?

seguir lleguint "Els aliments del futur"

El ICEX crea el portal "SPAIN GOURMET"


L'Institut Español de Comerç Exterior (ICEX) disposa d'un sistema de portals temàtics de comerç exterior, la fi del qual és promoure la internacionalització de les empreses espanyoles. Aquest portal, Spain Gourmet, complementa a Wines from Spain i constitueix Foods from Spain, una marca consolidada a través d'una revista prestigiosa i que s'uneix a l'esforç realitzat per a la promoció exterior de la cuina espanyola.

A través del nou portal, el ICEX busca crear una imatge de marca als mercats internacionals per als productes alimentaris espanyols i oferir la informació sobre ells de la manera més eficient possible. Per a això el portal ha fet necessari determinar l'usuari i adaptar-se als seus diferents perfils: públic professional (mitjans de comunicació especialitzats, restaurants, xefs, escoles de cuina), importadors, distribuïdors, organitzacions firals internacionals especialitzades i públic no professional.

Neix l'Asociació de les Academies de Gastronomía del Camin de Sant Jaume

Les Acadèmies de Gastronomia de Galícia, Navarra, Castella i Lleó, Cantàbria, País Basc, Aragó i La Rioja formaran part d'aquesta associació que tindrà com objectiu, investigar en la cultura comuna gastronòmica de la mil·lenària Ruta Xacobea.

El president de l'Acadèmia de La Rioja de Gastronomia, Luis Javier Rodríguez Moroy, ha assenyalat que en un període en el qual es valora la gastronomia imaginativa, on predomina l'experimentació i l'aplicació de la tecnologia, cal posar en valor la cuina imaginativa barata, com la qual va sorgir al costat dels pelegrins, que, "amb una olla d'aigua, quatre ossos i imaginació", aconseguien uns guisats amb un important valor reconstituent.

Per exemple, "la cultura de les sopes", que és un reconstituent dels pelegrins, està concentrada a les regions travessades pels Camins de Santiago, ha assenyalat Rodríguez Moroy, qui ha considerat clau potenciar la gastronomia per dinamitzar el turisme i la identitat de les comunitats autònomes Xacobeas.

7 d’abr. 2011

Llum verda als aliments irradiats

Experts de la "Autoritat Europea de Seguritat Alimentaria"EFSA conclou que no existeixen riscos microbiològics per al consumidor relacionats amb l'ús de la irradiació d'aliments. La pràctica de la irradiació, encara que és eficaç, ha de ser considerat només com un dels varis processos que poden reduir la presència de patògens en els aliments. Diuen que la radiació ha de ser part d'un programa de maneig integrat de seguretat alimentària per protegir als consumidors, que inclou una bona producció agrícola i les pràctiques d'higiene.

Els experts afirmen que la majoria de les substàncies que es formen en els aliments per irradiació també es formen en altres tipus de processament d'aliments, amb nivells comparables als derivats, per exemple, del tractament tèrmic dels aliments.

font : EFSA

6 d’abr. 2011

Paco Morales ganador del VI Campionat d'Espanya de Joves Cuiners

Ahir finalitzar el XVII Congrés Nacional de la Cuina d'Autor de Vitòria i amb ell el , un dels premis més emblemàtics pel que fa concursos de cuina que se celebren en aquest país amb noms tant notables com d'Andoni Luis *Aduriz, David de Jorge, Joan Roca, Sergi Arola o Mikel Olazabalaga.

El guanyador d'aquesta edició ha estat Paco Morales, de l'Hotel Ferrero de Bocairent (València), que encara que ja porta una llarga carrera en el sector encara pot ser considerat com un dels joves valors de la cuina espanyola. El segon premi ha recaigut en Ricardo González *Sotres, del restaurant asturià El Retir (Llanes), mentre que el Jaime Teixidor, de Casa Fusté (Barcelona) i excuiner de *Libentia, ha estat el tercer classificat.

Amb una cuina “moderna, fresca i de compromís amb el terreny, molt naturalista”, segons paraules del propi guanyador, l'alumne més avantatjat de Aduriz va conquistar al jurat amb un menú format per tres plats (Ostra al natural, Pèsols tendres i Royal d'api) i unes postres (Llet fumada).

font: 7 canibales

Optimismo y buen humor. Luis Rojas Marcos from Dialogos de Cocina on Vimeo.

Un moment interesant de Dialogos de Cocina 2011

Gastrofòrum a l'Escola Joviat

Aquesta setmana es du a terme el Gastrofòrum a l'Escola d'Hoteleria Joviat de Manresa. La iniciativa és adreçada als alumnes de l'Escola d'Hoteleria i engloba un programa molt complet amb diverses xerrades, activitats, projeccions de films, concursos i ponències relacionades amb el món de la gastronomia.

Durant el Gastrofòrum visitaran l'Escola d'Hoteleria Joviat de Manresa cuiners reconeguts, com Dani Lechuga, exalumne de l'escola que ha obtingut recentment dos guardons: Premi Cuiner de l'Any 2011 (Fòrum Gastronòmic de Girona 2011) i Premi Cuiner Jove 2010 (Acadèmia Catalana de Gastronomia); o el també exalumne Artur Martínez, que té una estrella de la Guia Michelin 2011 i és objecte d'un gran reconeixement per part del sector.

font : Regio 7

Projecte Cuiners a l’Aula

L’Escola d’Hostaleria de l’Alt Empordà ha creat el projecte “Cuiners a l’Aula”. L’objectiu és apropar reconeguts professionals del sector de la nostra comarca a les aules per crear un vincle entre empresa i escola.

Consisteix en visites programades de professionals del sector que, de forma desinteressada i gratuïta, accedeixen a incorporar-se durant un matí a les aules de cuina i/o pastisseria, on els alumnes realitzen les classes pràctiques dels estudis. Aquests professionals participen activament en la elaboració dels plats objecte del curs amb propostes pròpies del seu restaurant i donen una visió personal de gastronomia als alumnes.
El primer d'aquest cicle serà Sr. Francesc Prat, Cap de cuina i propietari del Restaurant Mas Concas de l’Escala i membre del prestigiós col·lectiu gastronòmic “Les Toques Blanques” del Rosselló, que dirigirà durant un matí l’aula pràctica de la cuina d’aplicació.

Aquesta visita, a banda de ser de gran profit per a la formació dels alumnes, fomenta la interrelacció entre els professionals del sector i els futurs cuiners i cambrers de la comarca.

font: 9 diari

Estrelles per Navarra i Catalunya en el Concurs Nacional de Vins ecològics

Dos vins de Navarra, dos de Catalunya, un de La Rioja i un altre d'Aragó han obtingut els sis “estrelles” d'or del Concurs Nacional de Vins ecològics Ciutat de Estrella, que es lliuraran el proper 12 d'abril coincidint amb la celebració de la Fira Internacional del Vi Ecològic.

Segons han informat els organitzadors, 125 vins procedents de 20 províncies han participat en la setena edició dels premis i, a més de les medalles d'or, s'han concedit 19 estels de plata i 11 de bronze.

En conjunt, els vins més premiats han estat els procedents de Navarra (13 guardons), seguits dels de Barcelona (10), Logronyo (4), Valladolid (2) i Saragossa (2).

El Concurs Nacional de Vins Elaborats amb Raïms d'Agricultura Ecològica Ciutat Estrella-Lizarra Hiria, està organitzat per l'Ajuntament d'aquesta ciutat, el Govern de Navarra, l'Estació de Viticultura i Enologia de Navarra i el Consell de Producció Agrària Ecològica de Navarra.

font: 7 canibales

5 d’abr. 2011

Gastroliteratura Catalana d'aquest Sant Jordi

Aquest Sant Jordi hi haurà a les nostres llibreries i paradetes de carrer una bona representació Gastroliteratura catalana de primera.
Isma Prados recull receptes fàcils 'Avui convido jo' (La Magrana)per sorprendre els convidats més exigents. Remei Ribas fa el mateix, però amb els dolços, a 'Les millors postres de l'Àvia Remei' amb cent plats per completar els àpats. Josep M. Morell, amb cuina antiga 'La cuina dels castells' (Pagès Editors), i Ada Parellada, en'Primer cal batre els ous' (Graó) amb cuina per als més joves, també treuen llibre per Sant Jordi.

Però sens dubte, un dels reclams del dia del llibre són els cuiners amb Estrelles Michelin. El desaparegut Santi Santamaria en té una bona col·lecció, mentre que Ferran Adrià ha combinat la seva experiència amb Valentí Fuster i Josep Corbella a 'La cuina de la salut' (Edicions 62).

IV Concurso de Pinchos Cátedra Ferran Adrià


La Càtedra de Ferran Adrià de cultura i Gastronomica i ciències de l'alimentació, de la Universitat Camilo Jose Cela, dona el tret de sortida alIV Concurs de "Pinchos Càtedra Ferran Adrià".

El concurs està obert a estudiants d'escoles de FP i d'hoteleria.Els participants hauran d'inscriure's a través del correu electrònic de la Càtedra fadria@ucjc.edu. les bases son penjades aquest enllaç


La recepta guanyadora es publicarà a la pàgina web de la Càtedra Ferran Adrià i obtindrà 500€ de premi i una beca del 100% per accedir al curs d'especialització a l'estiu “Com cuinar l'èxit” de la Càtedra Ferran Adrià durant el curs acadèmic 2010-2011.

4 d’abr. 2011

Rodrigo De la Calle xef amb major projecció a Europa

Rodrigo de la Calle ha estat triat xef amb major projecció a Europa per l'Acadèmia Internacional de Gastronomia.




Al seu restaurant d'Aranjuez Rodrigo ofereix un menú de alta cuina per 50€
amb una identitat i un estil que, segons els experts, determinarà el futur de la cuina a Europa. L'Acadèmia Internacional de Gastronomia, amb seu a París, va atorgar fa poques setmanes a De el Calle el premi Xef L’Avenir, alguna cosa així com el cuiner del matí. “Portem mesos d'èxits”, reconeix el cuiner.

En els quatre anys al capdavant del seu restaurant, Rodrigo ha atresorat rellevants distincions. Entre les més recents, figuren el premi com a Cuiner de l'Any, atorgat per la Cambra de comerç de Madrid al gener en el Forum Madrid Fusió, i la nominació el novembre passat a l'obtenció del primer estrella Michelin.

font : Expansión

El llobarro. La lloba del mar


Davant del nom de roba-ho, llobarro s'alça una de les criatures marines mes perfilades, esveltes, fines i saboroses que ens ofereixen les nostres costes, aquest peix pertanyent a la família dels serránits, és pescat en les braves aigües de l'Atlàntic des de Dakar fins a Noruega, així com en tot el mar Mediterráneo.

El seu cos allargat i es cola amb facilitat en les roques d'espigons i escolls, sempre propera a la costa, amb freqüència en els mesos de més calor, és trobada en els ports pesquers i desembocadures de rius.Darrere de la seva presència aristocràtica el llobarro amaga un animal depredador, agressiu i mordaç, d'aquí l'origen del seu nom en llatí “lupa”, que significa lloba.

El llobarro és molt beneficiosa per mantenir una dieta equilibrada i molt nutritiu, ja que és un dels peixos blancs més magres, tan solament aporta 1,3 gr de matèria grassa per cada 100 gr de carn. Té un gran contingut en proteïnes d'alt valor biològic enfront de la majoria de peixos, així com de vitamines i minerals. La seva carn té uns interessants aportacions de potassi, fòsfor i ferro comparat amb la resta de peixos frescos.

Atès que la seva presència en la costa és tan freqüent, aquest serranits és el somni de qualsevol afeccionat a la pesca esportiva, encara que pescar-la resulta més difícil del que sembla. El llobarro en estat salvatge és difícil de trobar i cotitzada per tal motiu, pescar-la amb canya, a nansa/llença o “al curri” es converteix en una barreja entre paciència, sapiença i providència.


En l'actualitat els nostres mercats estan inundats de llobarros de ració, fruit de les piscifactories que poblen el nostre Mediterrani. Culinariament és apreciable la seva diferència amb els exemplars salvatges, el seu sabor, la seva fermesa en la carn i l'absència de greix.

El llobarro a l'hivern s'allunya de les costes, encara que de vegades es reuneixen en litorals càlids del Mediterrani i del golf de Cadis per començar la freza o fresi, que en aquests mars se situa de gener a març. En l'Atlántic Nord la posada té lloc de maig fins a agost i al canal de la Manxa de març a juny.

El seu fi sabor i carn compacta, ens dóna molta versatilitat en la cuina, així com la facilitat de netejar-la i lliurar-nos de la seva fina i petita espina central. El seu temps de cocció és molt curt, ideal per elaborar a la sal, al forn, vapor o papillote.

La senzillesa de la seva carn ens demana tractaments suaus, coccions afectuoses i salses de sabors suaus.

Publicat a la revista Escuela de Cocina

TRANSLATE