1 d’abr. 2011

Elena Arzak opta al premi millor xef del Mon Veuve Clicquot

Ahir es va anunciar el nom de les tres xefs finalistes, aspirants a aquest premi que es lliurarà el proper 18 d'abril, a més de que la xef del Restaurant Arzak, Elena Arzak opta al Premi Millor Xef del Món Veuve Clicquot, premi està patrocinat per la prestigiosa marca de xampany de Reims (França), el reconeixement també podria caure en Anne-Sophie Pic, xef de la Maison Pic a França o en la xef del Restaurant Dal Pescatore d'Itàlia, Nadia Santini.

Un nounat premi, creat per una signatura que des de fa molts anys honra el treball de les dones en diferents àmbits, com us comentem en el seu moment, i com va explicar el director de comunicació de Veuve Clicquot, el sentit d'aquests reconeixements es troba en el gran èxit que la vídua de François Clicquot, Barbe Nicole Ponsardin, va tenir com a directora d'una empresa en prendre les regnes del negoci.

Pedro Subijana reforça Akelarre amb un aula de cuina

Amb una llarga experiència i tres estels Michelin sobre les seves esquenes, Pedro Subijana assegura que el seu entusiasme per l'ofici es manté igual. Com les seves ganes de transmetre la passió per la gastronomia. Així va néixer en pla experimental la seva ‘aula de cuina’ que ara es consolida «com una forma que el comensal que ho desitja gaudi el doble en la seva visita al nostre restaurant».

És una oferta a la mesura del client si es demana en grup i amb antelació. En un lluminós local situat al costat de la cuina del Akelarre l'equip de Subijana ha disposat un aula on el visitant pot veure com s'elaboren alguns dels plats estavella de la casa, bé en viu o bé a través d'un video. El xef detalla els secrets de cada creació i després, en el menjador, es gaudeix del menú.

font: diario Vasco

Alejandro del Toro xef 'virtual' a través de Facebook

El cuiner valencià Alejandro del Toro es convertirà a partir d'este divendres en el primer xef 'virtual' espanyol que dissenyarà a mida receptes a través del seu perfil a la xarxa social Facebook amb una periodicitat setmanal.

Segons ha indicat el cuiner, el seu objectiu és cedir part dels seus coneixements i la seua creativitat a través de la xarxa "perquè tot el món gaudi amb els ingredients que ells prefereixin, ja que són els que tenen a sa casa". "A més, a través d'internet puc arribar a tot el món. Les xarxes socials són el present i la gastronomia ha d'estar aquí", ha afegit.

L'esdeveniment creat per Alejandro del Toro consistix que els seus amics de la xarxa li puguen fer peticions de receptes amb els ingredients que tinguen a casa. Totes les setmanes el Xef elegirà una d'estes i les 'penjarà' en el seu mur perquè tot el món puga beneficiar-se d'una manera gratuïta.

font : Europa press

31 de març 2011

Eduard Solà el nou Nas d'Or català

La semifinal catalana de la Nariz de Oro ha tingut com a guanyador Eduard Solà, de Vins i Licors Grau. El triomfador s'ha hagut d'enfrontar a 60 sommeliers de les quatre demarcacions. Aquesta semifinal catalana de la XX edició de la Nariz de Oro s'ha celebrat aquest dimarts a l'Hotel Diagonal de Barcelona. El mític concurs premia al sommelier capaç de distingir un vi en copa negra guiat només pel seu olfacte.

font : VADEVI.cat

Gran Creu del Mèrit per en Ferran Adrià, Juan Mari Arzak i Santi Santamaria

La ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, ha entregat la Gran Creu del Mèrit Civil a tres cuiners, Ferran Adrià, Santi Santmaria, a títol pòstum, i Juan María Arzak, i al secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida. L'acte d'entrega ha servit per homenatjar el desaparegut xef de Can Fabes.

La ministra ha volgut saludar d'una manera "especial i tendra" a la família del cuiner de Can Fabes reconeixement que a banda de ser un "gran xef" va ser un "gran divulgador" de la tradició culinària espanyola i catalana. Segons la ministra, aquest ha estat un "petit i modest homenatge" a un "cuiner inoblidable". "Amb aquest reconeixement esperem que Santi Santamaria sigui més ben entès del que ho va ser en vida", ha afirmat visiblement emocionada la seva dona, que ha afirmat que era un gran honor rebre el reconeixement.

Adrià ha recordat que "de mica en mica" les coses s'ha posat al seu lloc i "aquesta gastronomia de bojos amb aparells" s'ha descobert com un dels "motors" de l'economia espanyola i ha afegit que "ens hem posat les piles i ara sí que hi ha una estratègia" per exportar la gastronomia a l'exterior. L'única cosa que ha demanat des del món de la cuina és que tot i ser un moment difícil les coses es facin bé perquè les futures generacions tindran un "camp molt important" per treballar. Per això, ha dit, s'ha de "vendre Espanya" a fora.

font : Diuri ARA

l'Escola Universitària de la Gastronomia i el Mar a l'Atmetlla de Mar

L'ajuntament de L'Ametlla de Mar (Tarragona) espera que l'Escola Universitària de la Gastronomia i el Mar, de formació i R+D+I lligada al mar, estigui operativa en el curs 2012-13, informen fonts municipals.

Aquest projecte, expliquen aquestes fonts, situarà al municipi en el mapa global en formació, investigació, desenvolupament i innovació vinculada a la gastronomia lligada als productes del mar.

La iniciativa pretén recolzar a l'hostaleria, el turisme i la pesca, molt vinculats a L'Ametlla de Mar, i compta amb el suport de la Generalitat, de la URV i de la UPC.

D'altra banda, s'ha buscat la complicitat del sector de l'hostaleria i per això s'han sumat al projecte els cuiners Sergi Arola, Juan Roca, Ramon Freixa i Paco Roncero, a més de la Fundació Alícia, dedicada a l'alimentació i la ciència, el consell de la qual assessor presideix Ferran Adrià.

Ademas de formar restauradores i experts en gestió gastronòmica, la seva un altre objectiu és posar en valor les moltes espècies de peix de L'Ametlla.

La intenció del consistori és que l'Escola se situï en l'actual centre de rehabilitació provisional i que obri les seves portes en el curs 2012-2013.

font: EFE

Paul Bocuse xef del segle


El cuiner francès Paul Bocuse, conegut com el pare de la "*nouvelle *cuisine", va ser nomenat el dimecres "xef del segle" per l'escola de cuina més important d'Estats Units.

El Culinary Institute of America va nomenar a Bocuse com el xef més important del segle XX per la llegendària carrera d'aquest cuiner de 85 anys que va transformar tant el menjar com la vida de les persones per les quals va cuinar.



"És un dels més grans, dels més importants xefs de tots els temps", va dir Tim Ryan, president de l'institut conegut com a CIA, en un esdeveniment preliminar a la cerimònia de lliurament del premi a Nova York.

Bocuse va liderar el moviment dels anys '60 i '70 a França conegut com la "nouvelle cuisine", caracteritzat per l'experimentació, una especial atenció a la presentació dels plats i la cura dels ingredients.

El xef francès, el restaurant del qual en L'Auberge a Lió (centro-oest de França) és un dels pocs a posseir els tres estels de la guia Michelin, va dir que el secret de l'èxit de la seva cuina és simple.

"No pots oblidar els bons ingredients. Si no hi ha bons ingredients, no hi ha cuina", va dir, afegint: "No hi ha una gran o petita cuina, només hi ha bona cuina".

la Barceloneta reivindica el seu peix

El col·lectiu Barceloneta Cuina continua donant passos cap a endavant. Els últims han estat incorporar a un nou membre, en aquest cas el restaurant Ca la Nuri Platja, i signar un conveni amb l'Organització d'Armadors i Pescadors de Catalunya per asseure les bases de futures col·laboracions entre tots dos. Les accions conjuntes tenen per objectiu promocionar el producte de proximitat i en concret tot el peix de la llotja de Barcelona.

En l'ànim del conveni està la creació de la denominada Setmana de l'Escamarlà com una celebració que s'erigeixi en referència gastronòmica de la ciutat a partir del mes d'abril de 2012.

Aquest nou conveni permet avançar en la projecció de noves iniciatives amb les quals reforçar els vincles entre les parts. D'aquesta forma, està previst participar a les properes festes de la Mercè mitjançant una zona de degustació i informació del producte de la llotja de Barcelona, així com emprendre activitats al costat de l'Escola de Salut de la Barceloneta per conscienciar sobre les propietats de la dieta mediterrània, que confirmen tots els establiments del col·lectiu.
font : El Mundo

30 de març 2011

Presentació del programa Alimentació Mediterrania a Cambrils


El proper dimecres 6 d’abril es presentarà el programa Alimentació Mediterrània (AMED)a Cambrils. Amb aquestes sigles es podra identificar als establiments promotors de l’Alimentació Mediterrània.

Aquest programa te com objectius el mantenir i fomentar l'alimentació mediterrània en l'àmbit de la restauració col∙lectiva. Axí com acreditar i identificar aquells establiments que reuneixin unes característiques concretes, vinculades al model d'alimentació mediterrània, per tal que els clients puguin menjar saludablement fora de casa.

El projecte del Departament de Salut de la Generalitat es basa en tres premisses: L'alimentació i l'activitat física influeixen sobre la salut de les persones.
El patró d'alimentació de la Mediterrània es considera una proposta d'alimentació molt saludable.
El sector de la restauració és cada cop més important en el model d'alimentació actual.

L'acte que es celebrarà al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils, comptarà amb l’assistència del Sr. Antoni Plasència, director general de Salut Pública, i amb una conferència sobre Dieta Mediterrània a càrrec de la Sra. Gemma Salvador, dietista nutricionista de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut.

Aquesta iniciativa és una de les diverses activitats presentades a la Setmana de la Salut que es durà a terme a Cambrils del 31 de març al 9 d’abril.

font:http://www.amed.cat

29 de març 2011

7 portes celebra el seu 175 anys

L’emblemàtic restaurant barceloní rep la Medalla d’Or de l’Ajuntament per la seva trajectòria

Celebra els 175 anys d’existència —sense haver tancat ni un sol dia— en forma i ple de vitalitat. El 7 Portes és un clàssic entre els clàssics dels restaurants barcelonins, com també ho són els seus arrossos. Les xifres parlen per si soles: se serveixen unes 110.000 paelles —més de la meitat, del conegut arròs Parellada— entre els 200.000 clients cada any.

La persistència d’anys i la popularitat d’aquest local emblemàtic l’han fet mereixedor de la Medalla d’Or que aquest dimarts 29 de març rebrà de l’Ajuntament com a reconeixement al seu protagonisme en la vida de la ciutat, per “la seva popularitat construïda a través d’una trajectòria vinculada a la història de Barcelona”.
font: ARA.cat

Pineda de Mar acollirà el Cycle&walking Maresme que se celebrarà del 3 al 5 de juny

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, i el director general de la Fundació ECA Bureau Veritas, Xavier Corominas, van presentar ahir dilluns el Cycle&walking Maresme, que se celebrarà del 3 al 5 de juny.

Durant la presentació es va donar a conèixer el contingut d'aquestes jornades sobre cicloturisme i caminar que inclouran des de conferències, tallers, sortides tècniques, caminades populars, rutes en BTT i fins i tot, gastronomia del Maresme i una gran festa per promocionar la cultura del cycle chic.

El Cycle&walking Maresme arrancarà el divendres 3 de juny amb la inauguració de les jornades i un cicle de conferències sobre diverses experiències d'èxit en el desenvolupament del cicloturisme i caminar a Europa.
font: Diputacio de Barcelona

Ferran Adrià: «Mai la cuina tradicional havia rebut tant suport»

El xef d'El Bulli, Ferran Adrià, considera que la gastronomia tradicional no havia rebut mai el suport que té actualment, davant les veus que alerten de l'amenaça que es dilueixi enmig de la diversitat cultural, que «enriqueix i no pas afecta la cuina catalana». Sobre la nova fundació a El Bulli, Adrià ha fet el símil musical que «si ara s'oferien 135 concerts a l'any, amb el nou projecte seran 25, però podrem dedicar més temps a compondre i gaudir». El xef d'El Bulli ho ha manifestat aquest dimarts a Roses (Alt Empordà), on s'ha celebrat l'acte de clausura del 75è aniversari de l'Hotel Terraza.
font : Diari Girona

28 de març 2011

Sergi Vela homenajea a la gastronomía del Tickets

Los hermanos Albert y Ferran Adrià están de actualidad gracias a la reciente inauguración del nuevo y ambicioso restaurante de tapas Tickets, en plena avenida del Paralelo en Barcelona. Esta nueva aventura representa un punto de inflexión en la gastronomía de los Adrià, y el prestigioso pastelero Sergi Vela se ha propuesto homenajearles realizando una espectacular figura artística en chocolate.

La figura gira en torno al concepto culinario que se propone en el nuevo establecimiento. Y es que, como explican los hermanos Albert y Ferran, se trata de una nueva película gastronómica. De ahí la apuesta por unir con elegancia y simplicidad elementos culinarios (un plato roto, una botella de cava) y elementos fílmicos (una bobina, un carrete).

font : http://www.pasteleria.com

Artur Mas insta a promocionar Catalunya a través de l'Espai del Peix.


El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir dissabte que l’Espai del Peix serà un bon argument per donar a conèixer Catalunya, els seus productes i la seva gastronomia. Mas va presidir l’acte d’inauguració d’aquest equipament, que durant tot el cap de setmana ha fet portes obertes per tal que la ciutadania el pugui conèixer. L'acte d'inauguració va aplegar una gran quantitat de públic, bàsicament representants d'entitats i associacions cíviques.

Artur Mas va visitar l'Espai del Peix, on va rebre explicacions sobre el funcionament d'aquest equipament que divulgarà la cultura del peix fresc de la costa. A l'hora dels parlaments, Artur Mas va apostar per posicionar Catalunya internacionalment, amb la difusió dels seus productes.

Acabat l'acte d'inauguració, dissabte a la tarda i diumenge al matí l'Espai del Peix va fer jornada de portes obertes. Hi van passar un miler de ciutadans. Dissabte també es va inaugurar l'extensió flotant del Museu de la Pesca de Palamós. Es tracta de les rehabilitades embarcacions pesqueres 'Estrella polar' i 'Gacela'. Durant aquests dos dies les han visitat, també en règim de portes obertes, unes 200 persones.

Font: Radio Palamós

Presentació de la Guia Parc a taula 2011






















El diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral, ha presentat aquest migdia a Barcelona la Guia Parc a taula 2011, un recull dels 145 restaurants, cellers, establiments, elaboradors i productors que enguany participen en el Parc a taula, un programa de desenvolupament econòmic als parcs naturals de la província de Barcelona.

Mayoral, ha estat acompanyat pel president de Depana, Joan Cuyàs, i de tres membres adherits al programa, que han explicat la seva experiència i expectatives de futur.

La publicació té per objectiu posar en comú i donar a conèixer tots aquells agents que, des de fa anys, potencien i difonen els productes alimentaris locals i de qualitat per afavorir el desenvolupament econòmic sostenible, la biodiversitat i el reforç de la identitat local. En aquesta edició 2011 hi ha 145 participants (21 més que en l'edició anterior), dels quals 6 són allotjaments, 36 restaurants, 26 cellers i 77 establiments, elaboradors i productors dels cinc parcs que participen al programa el Parc a taula: Parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i el Parc de la Serralada Litoral.

font: Diputracio Barcelona

El Gramona Imperial, millor escumós de 2010


L'Asociación Española de Periodistas y Escritores del Vino (AEPEV) ha premiat el cava Gramona Imperial 2004 en la categoria de Vi Espumós en els Premios de los Mejores Vinos y Espirituosos de España 2010.

Els premis es van lliurar divendres en el Monestir de Sant Clodio, a Orense, en un esmorzar al que van assistir a més del conselleiro de Medi Rural, Samuel Juárez, i altres autoritats gallegues, la presidenta de l'AEPEV, Mª Isabel Mijares, acompanyada de la junta, a més dels membres del comitè Organitzador José Luis Murcia, Luis Paadín i Marcial Pita, i també van estar presents el president de l'Academia Española de Gastronomía, Rafael Ansón, i el crític vinícola José Peñín.

El Gramona Imperial està elaborat amb les varietats xarel—el, macabeu i chardonnay, un gran reserva amb un període de criança en cava entre 3 i 4 anys. La Guia de Vinos Gourmets el considera un dels millors espumosos de l'Estat, i va aconseguir a Gran Medalla d'Or en el Concours Mondial de Brussel·les.

font:http://www.vadevi.cat

El Bulli A Hollywood

Hollywood prepara una pel·lícula de ficció per 2014 sobre el restaurant elBulli i Ferran Adrià, que narrarà la història dels centenars de stagers i aprenents que han passat per la cuina del famós restaurant, segons va anunciar ahir el propi cuiner a Nova York.

“Tenim una primícia”, va dir Ferran Adrià en un acte en què es va presentar el llibre “A season in the kitchen at Ferran Adrià’s El Bulli. The sorcerere’s *apprentices”, escrit per Lisa Abend, periodista nord-americà i corresponsal a Madrid de la revista Estafi. El llibre, la traducció del qual en espanyol està per confirmar i el títol del qual seria “Una temporada en la cuina de ‘El Bulli’ de Ferran Adrià. Els aprenents del bruixot”, narra les experiències de l'exèrcit de cuiners que han passat per elBulli durant gairebé 30 anys. De fet, en la web de Lisa Abend es van penjant algunes de les vivències dels stagers, que vénen de totes les parts del món; just ahir es va aprofitar per reunir als cuiners nord-americans que han passat per Cala Montjoi.

font: 7 Canibals

La gastronomia Saragossana a la Xarxa











Una mica més de 80 restaurants de la ciutat de Saragossa participen a Saragossa Gastronòmica, un esdeveniment que es desenvoluparà entre el 28 de març i el 3 d'abril i que busca la promoció de la ciutat a través de la seva oferta culinària. La iniciativa, que compta amb el patrocini de l'Ajuntament de Saragossa, té un pressupost d'al voltant de 90.000 euros.

La regidor de Turisme i Foment de l'Ajuntament de Saragossa, Elena *Allué, ha explicat que els objectius d'aquest esdeveniment són “emfatitzar la qualitat del patrimoni gastronòmic local com a eina de dinamització del turisme ciutadà, promocionar la gastronomia saragossana a nivell nacional i crear nous esdeveniments gastronòmics que donin continuïtat als ja existents”.

Allué ha qualificat com “un luxe de setmana” el conjunt d'esdeveniments que es duran a terme durant una setmana en la qual “es va a engalanar Saragossa perquè quedi clara l'aposta de la ciutat per la seva gastronomia i restauració”.

El president de *Horeca, José Luis Izuel, ha detallat en què consisteix aquesta iniciativa, que passa per l'oferta dels restaurants participants d'un menú al preu de 25 euros sense incloure la beguda. Així mateix, en diversos punts de la ciutat es van a oferir activitats paral·leles com a exposicions o tallers de cuina.

Aquest esdeveniment neix com a continuació del Festival Gastronòmic que en els dos anys anteriors s'ha celebrat a l'Auditori de Saragossa. En la seva tercera edició canvia de format i busca convertir-se en una setmana festiva entorn de la gastronomia que, amb vocació de continuïtat, tindrà lloc al començament de la primavera.

font : Argaon Digital

Grant Achatz Icona de la cuina mol·lecular a EE.UU.











Amb amb prou feines 37 anys, Grant Achatz, és considerat el millor cuiner d'Estats Units i el seu restaurant se situa en l'òrbita dels grans temples culinaris. No en va, la *archifamosa llesta Restaurant situa Alinea, en ple Lincoln *Park de Chicago, com a setè del món. Treballador infatigable i disciplinat, va anar el més jove i avantatjat alumne de la seva classe. És considerat la icona de la gastronomia molecular.
Filosofia de treball. En el seu estil de la seva cuina, les disciplines i inspiracions són heterogènies i canviants. Es troben la petjada de Adriá, Blumenthal i Bras, però reinventant i reescrivint un guió propi i rotund.
Achatz busca sorprendre amb una cuina repleta d'acrobàcies infinites i agilitats impossibles: precises combinacions d'ingredients inversemblants (còctels), textures sorprenents (mongetes, llagosta, yuba, kumquat), fórmules i tècniques que freguen la ciència ficció (transparència) i processos creatius prolongadísimos.
Achatz aconsegueix que el convidat qüestioni, interaccioni, s'entretingui i participi en el joc emocional que planteja, com amb 'Vaca', on evoca l'ecosistema d'una granja, o 'Fusta', un altre magnífic plat-reflecteixo. Un sobtat canvi de cintura ('Nutella' i 'Blat de moro') ens condueix al dolç. El doble tirabuixó palatal prossegueix amb una amanida de col que és pur neolocalismo vegetarià. La gastronomia molecular, del que és un de us màxims exponents, té relació amb les propietats físic-químiques dels aliments i els processos tecnològics als quals aquests se sotmeten.

font : Diario Montañes

El 98% dels castellà-manxecs considera que l'olfacte és important per gaudir de la gastronomia

El 98% dels castellà-manxecs considera que l'olfacte és important per gaudir de la gastronomia, dels quals, el 66% considera que és molt important. A més, pel 84% dels enquestats, l'olfacte juga un paper important en les seves activitats diàries.

Aquestes són les conclusions que es desprenen de l'Estudi *Vicks sobre l'Olfacte i la Gastronomia, que analitza la importància que els castellà-manxecs li atorguen a l'olfacte en tot el relacionat amb l'alimentació, ha informat l'empresa en nota de premsa.

Dins de l'estudi, realitzat durant els mesos de desembre de 2010 i gener de 2011, els enquestats van classificar la importància dels cinc sentits a l'hora de menjar.

La investigació va revelar que, excloent el gust, els castellà- manxecs van atorgar la màxima importància a l'olfacte (49%) i la vista (48%) a l'hora de menjar. A més, el 27% dels enquestats a Castella - La Manxa considera que l'olfacte és el sentit més important a l'hora de cuinar, per davant de la vista (22%)...

font: Diari Que

Berasategui cuina per als millors Gregs

Berasategui triomfa a Grècia, Va fer el sopar en la gala dels premis als millors cuiners del país. La cuina basca i els cuiners espanyols segueixen triomfant al món.

En aquesta ocasió el protagonista ha estat Martín Berasategui que va ser el triat per servir el sopar de la gala més important de la gastronomia grega, la que premia al millor cuiner de l'any al país hel·lè, guardó que ha recaigut aquest any en el conegut xef *Ettore *Botrini.

En un acte multitudinari celebrat a l'hotel Gran Bretanya d'Atenes, al que van assistir els millors xefs i nombrosos periodistes, *Berasategui va ser homenatjat per la seva contribució a la cultura gastronòmica mundial i va rebre, en paraules dels organitzadors, la major i més càlida ovació que s'ha portat mai un cuiner convidat en els premis Golden Xef’s.

TRANSLATE