15 d’abr. 2011

Celebrats els Premis de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia

Can Jubany va recollir el passat dijous al vespre el Premi al Restaurant de l’Any 2010, un dels Premis Nacionals de Gastronomia que atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, en un acte que s’ha fet a l’antiga fàbrica Damm de Barcelona.

Nandu Jubany ha recollit el premi, que segons l’Acadèmia reconeix “la seva perseverança, voluntat de millora constant i la seva generositat i amplitud de caràcter”. L’entitat ha destacat “la solidesa basada en les tradicions i una forma especial d’acollir al client, humil, amistosa i pròxima”. També ha considerat que Can Jubany ha estat “un restaurant fidel a les conviccions culinàries d’en Nandu, i ha viscut amb discreció el seu creixement com a empresa”.

L'Acadèmia també otorgà premià a Dani Lechuga com a millor cuiner jove i Anna Bellsolà com a millor professional. Per una altra, Francesc Fortí, d'El Racó d'en Binu, d'Argentona, ha estat distingit, juntament amb els altres premiats, per la seva aportació al món de la cuina durant el 2010 amb el Premi Especial de l'Acadèmia de la mà del president Artur Mas.

A més, Cristina Jolonch, redactora de 'La Vanguardia' i el periodista i gastrònom, Jordi Estadella, a títol pòstum, han estat guardonats amb el Premi a la Tasca de Divulgació. Abans del lliurament de premis s'ha aprofitat l'ocasió per rendir homenatge al prestigiós cuiner recentment desaparegut Santi Santamaria.

font : Vilaweb i ruralcat

14 d’abr. 2011

Restaurant Fonoll, la fonda del monestir de Poblet

En plena ruta dels Cisters és troba l’Hostal Fonoll, una masia catalana construïda al 1600 i que des de fa uns 150 anys dona de menjar al peregrí que visita el Monestir de Poblet.

Set generacions dels “Fonolls” avalen una cuina de qualitat i de tradició. Al viatger se li ofereix un menú per 15€ entre setmana i de 18€ elcap de setmana, amb beguda i cafè inclosos. També s’ofereix el menú “calçotada” per a l’època.

Els plats son de la terra, com a primers trobem canelons de carn o d’espinacs, espinacs saltejats, cargols amb allioli o amanida. De segons pollastre farcit, botifarra a la graella, bacallà glasejat o bistec. I de postres, els “classics” flams, crema catalana, músic, el submarí (suc de taronja amb gelat de vainilla i licor ) o lioneses.

El servei més que correcte, dues noies molt amables porten el saló. La decoració és rústica, trencada per uns tons ataronjats a les parets.

Els vins servits al menú són acceptables, tot i la prolifera zona vinicola on és troba. Podem gaudir de la terrasseta per fer el cafè al “solet”, mentre contemplem el monestir.
Restaurant Hostal Fonoll
P/Ramon Berenguer IV n.2 Poblet
Tel: 977 870 333
Reserves:restauranthostalfonoll@hotmail.com

Tast de vins de la Cooperativa Falset-Marçà a Cambrils

L’agrobotiga de la Cooperativa Falset-Marçà va organitzat un tast de vins el passat dimecres, 13 d’abril, a Cambrils amb l’objectiu de compartir la gamma clàssica de vins. L’enòleg de la cooperativa, Jordi Alonso, va dirigir el tast.











L’agrobotiga ubicada a l'antiga plaça del Pòsit de la vila, fa un mes que va obrir les seves portes amb l’objectiu de consolidar la venda directa de productes de proximitat, tot reforçant el posicionament de l’empresa en el mercat català.

En aquest sentit, han possat en marxa una botiga virtual www.etim.cat, des d’on es poden fer comandes de vins, olis, vermuts i altres productes de la cooperativa.

L’establiment de Cambrils organitzarà activitats periòdicament amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada enogastronòmic.

Arzak referencia del món de la cuina segons Pelegrino

La llista S. Pelegrino de la revista 'Restaurant' diu que Juan Mari Arzak és «una referència al món de la cuina». La seva filla Elena Arzak, distingida com una de les tres millors xefs del món.

Pot ser que sigui un cas únic al món. Un pare i una filla van ser reconeguts ahir amb dues dels més significatius galardorns de la gastronomia internacional. Juan Mari Arzak va ser distingit amb el 'premi a la trajectòria professional' que s'emmarca en els Premis als 50 millors restaurants del món de S.Pellegrino i la revista londinenca Restaurant. Al mateix temps, Elena Arzak va ser inclosa entre les tres millors xefs del planeta, encara que el gran premi en aquesta categoria va ser finalment per a la francesa Ann-Sophie *Pic, de Maison Pic.


«M'alegro sobretot per la meva filla Elena», manifestava ahir un emocionat Juan Mari Arzak. «Doncs a mi m'encanta que al *aita li lliurin una distinció tan important», reposava la filla.

Serà dilluns que ve, dia 18, quan els dos rebin els seus guardons en una cerimònia que tindrà lloc a la capital britànica. Aquest dia es donarà a conèixer la llista completa amb els 50 millors restaurants del món. Ahir, com a aperitiu, es van desvetllar els noms dels premiats com a millor trajectòria professional i millor cuinera.

El premi Veuve Clicquot a la millor xef femenina del món és un nou reconeixement creat aquest any, en el qual han participat 837 votants que conformen l'Acadèmia Electrolux dels 50 millors restaurants del món, segons va informar l'organització. Formada per votants de tot el planeta, l'Acadèmia Electrolux dels 50 millors restaurants del món està dividida en 27 regions.

L'Acadèmia va anunciar que Ann-Sophie Pic de Maison Pic (França) és la primera guanyadora de la història del premi Veuve Clicquot. Va ser triada «entre una impressionant llista de candidates preseleccionades» en les quals van ser finalistes Nadia Santini, de Dal Pescatore (Itàlia), i Elena Arzak, de Arzak.
font: Diario Vasco

Esc celebra el XIII Campionat d'Espanya de Joves cuiners dintre del XXV Saló de Gourmets

Un dels actes que ha posat punt i final al XXV Saló de Gourmets és el XIII Campionat d'Espanya de Cuiners/Joves Restauradores/Grup Gourmets.

En aquest el jurat va atorgar el títol de Millor Cuiner d'Espanya, (dotat amb 6.000 € i trofeu), a Evarist Miralles, del Restaurant La Finca. Elx, representant de la Comunitat Valenciana. Miralles serà el professional que defensarà els colors patrios en el Bocuse d’Or-Europa 2012, pas previ per el Campeonato Mundial de Cuina Bocuse d’Or 2013.

El segon classificat (4.500 € i trofeu), va anar Javier Gómez Torre, del Parador de la Granja de Sant Ildefons. Segòvia, representant a Castella i Lleó.
I el tercer premi (3.00 € i trofeu), va viatjar a Galícia, de la mà de Marco Varela Freds, de l'Hotel Palacio de Sober, Lugo.

Premi al Millor Ajudant: David Biscaí, de la Comunitat Valenciana.
Premi al Plat de Carn més Original: Francisco Heras, del Principat d'Astúries.
Premi al Plat de Peix més original: Mario *Moñivas, de la Comunitat de Madrid.

Touroperadors russos visiten interessen per gastronomia de Cambrils

Des del passat dilluns 11 d'abril i fins demà divendres, un grup de touroperadors i de periodistes russos, estan realitzant un tour per la nostra zona per tal de conèixer de primera mà la seva gastronomia, de la mà de l'Agència Catalana de Turisme.

Aquest grup de persones –professionals especialitzats en gastronomia i en temes culinaris– van gaudir el passat dilluns d'una visita pel port de Cambrils, seguint les explicacions del vicepresident de la Confraria de Pescadors, Alexis Domènech. Després de la visita, van anar a sopar al restaurant Macarrilla de Cambrils, on també van poder visitar la seva cuina. Des de Turisme de Cambrils també se'ls hi va fer entrega d'un llibre de gastronomia cambrilenca i informació relacionada amb Cambrils.

Sobre aquest tipus de visita, la regidora de Turisme –Ana López– va manifestar que, "enguany s'espera que el 60% del turista provinent de l'Europa de l'est esculli la Costa Daurada com a destinació turística. Per tant, continuarem confiant en aquest tipus d'accions promocionals in situ, esperant que els fruits d'aquestes trobades siguin profitoses"

font: Revista Cambrils

Nova edició Espaidolç

El saló Espaidolç tornarà a Fira València. Després de l'acolliment que va tenir la primera edició, s'ha confirmat que aquest saló especialment centrat en la fleca i la pastisseria tradicional i artesana tornarà a realitzar-se, aquesta vegada del 18 al 21 de febrer de 2012, associat a l'esdeveniment Gastrónoma, que també abasta branques de la gastronomia com la cuina o els vins.

Tal com s'espera, Espaidolç englobarà associacions, escoles, fabricadores i distribuïdors de matèries primeres, envasos i elements decoratius, maquinària, utillatge, mobles de fred, mobiliaris i ambientacions. A més, es donarà especial importància a la formació i informació dels professionals del sector a través d'activitats paral·leles com a jornades, conferències, demostracions, concursos i degustacions. Per a això, ja s'han disposat dues zones anomenades a ser els eixos de l'esdeveniment: l'Obrador i la Fleca i Pastisseria Ideal.

Elbullifundation és podrà consultar diariament online i de forma gratuïta

En el nou projecte de elBullifoundation, te la intenció de regenerar-se i difondre el projecte de la Fundació, preparar-ho tot perquè el 2014 estigui operatiu i aprofitar per portar a terme tots els treballs d’arxiu.

Els objectius de la fundació a més de la creativitat, serà la divulgació. Cada nit es penjarà vídeos i informacions resumint les creacions de l'equip de Ferran Adrià.

D'aquí a dos anys aproximadament, tant cuiners com aficionats a la gastronomia, podran consultar diàriament online i de forma gratuïta tot el coneixement i les genials creacions que l'equip liderat per Ferran Adrià compartirà a través d'internet. La cuina té els seus trucs i secrets, i enlloc de guardar-se'ls, des de elBullifoundation han optat per divulgar-ho i compartir-ho. La idea genial d'unir la cuina i les noves tecnologies només podia sortir d'una persona tan excepcional com Ferran Adrià.

La IGP Llonganissa de Vic entrega els seus premis anuals

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Llonganissa de Vic entregarà demà divendres els seus premis anuals en un acte que farà a les 19:00 hores a la capital d’Osona, a la sala Coll i Bardolet de l’edifici El Sucre. Aquests premis són la Llonganissa d’Or, que des de l’any 2006 es concedeix en reconeixement de la tasca realitzada per algun personatge en la defensa dels valors gastronòmics i ètics del nostre país; i el guardó corresponent al Primer Concurs de Tapes amb Llonganissa de Vic, que s’ha realitzat entre alumnes de l’Escola d’Hosteleria d’Osona.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) col•labora den l’organització de l’acte mitjançant Prodeca. El seu director, Ferran Bienert, estarà present en l’entrega de guardons, que es van instituir amb la finalitat de promocionar aquesta IGP..

L’empresa cervesera DAMM, personificada en Enric Crous, rebrà aquesta any el principal premi, la Llonganissa d’Or, per ser una entitat implicada en diversos projectes socials i haver contribuït a la valorització del món de la gastronomia del nostre país.

12 d’abr. 2011

X Certamen Nacional de Gastronomía

S'ha donat el tret de sortida al X Certamen Nacional de Gastronomía organitzat per la Federació de cuiners i pastissers d'Espanya FACYRE.

El Certamen Nacional de Gastronomia ha pres aquest any per primera vegada en aquesta desena edició el nom de Salvador Gallego, fundador i president de FACYRE, entitat professional amb seu a Madrid i adscrita a la World Association of Cooks Societies (WACS), Federació Mundial d'Associacions de Cuiners.

Les sessions del concurs es desenvolupen en les instal·lacions de l'Escola Superior d'Hostaleria i Turisme de Madrid, a la Casa de Camp. Intervenen els representants federats de diferents punts d'Espanya amb menys de 40 anys. Aquests participants, han de realitzar dos plats l'ingredient bàsic dels quals en l'elaboració de cadascun d'ells és el bacallà Lofoten sec i fresc, i el be ibèric, concretament el "magret de agnei ibèric de pastors", una carn que resulta diferent a les carns de be que es comercialitzen habitualment i que està al mercat des de fa molt poc temps.

IGP pel Pa de Pagès Català

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya a aprovat la Indicació Geogràfica Protegida Pa de Pagès Català.

L'àmbit geogràfic d'aquesta IGP abasta la totalitat del territori català. Els impulsors han estat el Gremi de Forners de Catalunya i s'ha dut a terme per recolzar als aliments de qualitat catalans que duu a terme la Generalitat.

Segons el plec de condicions de la IGP el Pa de Pagès Català es defineix com un pa tradicional, rodó, d'escorça cruixent, molla tendra i de alveolado gran, on almenys el format es realitza de forma manual. Tot el procés es realitza seguint una elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària.

11 d’abr. 2011

Maig Gastronòmic a Sant Sadurní d'Anoia

La capital del cava celebra, per quart any consecutiu, els plaers de la gastronomia amb un conjunt d’activitats que faran gaudir tots els paladars. Una quinzena d’establiments participen en les jornades, amb iniciatives com aperitius, maridatges clàssics i de pizza i pasta, un sopar ecològic, tastos de formatges i vins, degustacions de xocolata desfeta, un taller de pasta o diversos menús imaginatius per festejar la primavera.

Marcos Zaragoza guanyador del SpainSkills 2011 de pastisseria

El passat 9 d'abril es va celebrar a Madrid una nova edició del certamen SpainSkills, que organitza el Ministeri d'Educació per premiar als millors alumnes en diferents especialitats de Formació Professional, entre elles pastisseria, cuina o servei de sala. En l'apartat pastisser es va fer amb la victòria Marcos Zaragoza, alumne de l'Institut Costa Flor del taronger, l'escola d'hostaleria del Grau de Castelló.

Gràcies a aquesta victòria, aquest alumne representarà a Espanya en el prestigiós mundial WorldSkills, alguna cosa així com les olimpíades dels oficis, que se celebrarà a Londres entre els dies 5 i 8 d'octubre. A més, cal remarcar que aquest institut de Castelló també va aconseguir que el seu candidat en l'apartat de cuina, Luis Gargallo, es fes amb la victòria en aquest apartat.

En aquesta ocasió l'eliminatòria pastissera va comptar amb sis representants. La segona posició la hi va portar el candidat de Ceuta Jesús Hipòlit, mentre que la tercera posició va recaure ex aequo en el gallec Juan Ramón Tocino i en el madrileny Iván Pérez.

font: pasteleria.com

Foro "Gastronomía, ciencia y sociedad" en la Universitat la Laguna

La Universitat de la Llacuna (ULL) celebrarà entre el dimecres i el divendres un dels seus Fòrums Universitat i Societat, que en aquesta ocasió es denomina 'Cuinar-te. Gastronomia, ciència i societat' i abordarà el món de la restauració i la cuina com a recurs turístic i camp per a la investigació científica.

L'esdeveniment, que ha comptat amb el suport organitzatiu de la consultoria Tecno-i, consta de diverses xerrades i taules rodones que es desenvoluparan en l'antic convent de Santo Domingo de la Llacuna, i diverses activitats paral·leles en diversos punts de la mateixa ciutat.

L'esdeveniment va ser presentat aquest dilluns en una roda de premsa a la qual van assistir la vicerectora de Relacions Universitat i Societat de la ULL, Nélida Rancel; i els dos directors del fòrum: el professor del Departament d'Economia i Adreça d'empreses de la ULL Eduardo Parra i l'administrador de Tecno-i, Francisco Almeida.

L'entrada a totes les activitats d'aquest esdeveniment serà lliure i gratuïta sempre que l'aforament de la sala ho permeti, però aquelles persones que estiguin interessades a obtenir un certificat d'assistència o convalidar el fòrum com a crèdits de lliure elecció haurà de realitzar una inscripció. Tota la informació sobre el procés de matrícula, així com el programa competeixo d'activitats, pot consultar-se en la web www.forococinarte.com

Font: EFE

500 persones passen per l'Emporda a Taula

Gairebé 500 persones han assistit a les jornades de cuina en directe que s’han celebrat a L’Empordà a taula durant els mesos de març i abril, i que han comptat amb la col•laboració de 13 restaurants altempordanesos, vinculats al col•lectiu gastronòmic La Cuina del Vent. La iniciativa va acabar el dissabte passat amb les demostracions de Susi Fabregó i José Gurillo, cuiners del restaurant La Vela i l’Hotel Montecarlo, respectivament.

Al llarg de les sis sessions de cuina en viu el públic s’ha mostrat molt interessat en la cuina empordanesa i en els aliments de proximitat. Amb aquestes sessions al celler Empordàlia de Vilajuïga s’ha convertit en un espai de creació on el públic ha après gastronomia, s’han intercanviat tècniques culinàries i s’han difós receptes que combinen la tradició ancestral amb la modernitat més gourmet.

Amb la iniciativa L'Empordà a Taula, es pretén promoure el consum i el gaudi de producte de proximitat com a eines que poden contribuir a aconseguir un major equilibri entre productors i consumidors, a més de millorar la qualitat de l'alimentació.

font: jornal.cat

TRANSLATE