5 d’abr. 2022

Homo Sapiens, canvi climàtic, menjar, pops i moda

Sembla un títol per un article quelcom inconnex i sense sentit, però si comenceu a llegir veureu com ho lliguem tot. Com sentia l'altre dia comentar a un arqueòleg en una tertúlia radiofònica la terra ha patit diversos canvis climàtics, que han canviat l'aspecte dràsticament del nostre territori. Fa prop de 66 milions d'anys les nostres costes i valls tenia un clima sud-tropical, on i vivien cocodrils gegants, rinoceronts, mamuts o grans elefants. Que van desaparèixer per un cataclisme climàtic. Però aquest no ha estat el primer, a la terra s'han produït diversos en la història del planeta blau. Actualment, o un viu en un estat autoritari on la informació està totalment controlada i manipulada, o està assabentada que s'està produint un canvi climàtic, però el que és peculiar d'aquest situació es que és provocada per una de les espècies del mateix planeta, els Homo Sapients. O sigui que els mateixos que viuen, gaudeixen i exploten tots els recursos d'aquest per cobrir les seves necessitats bàsiques i altres de no són tan bàsiques, són els que se l'estan carregant. 

I tot perquè per cinisme, nihilisme o inconsciència. Les primeres tenen difícil solució i la darrera se suposa que amb el coneixement estaria arreglat. Però veiem com les coses se'ns va de mare amb molta facilitat i que possiblement no tenim remei. La frivolitat està servida igual que el grau d'estupidesa de la nostra espècie, només cal veure per un costat els vídeos de tiktok que penja mitja part del món, i per l'altra part les quantitats de guerres que es provoquen per qüestions econòmiques o per aconseguir un fals poder, com si es tractés d'una disputa de gallets per veure qui la té més grossa.

 Aterrem i ordenem aquests temes i portem-ho a un terreny conegut. Com la moda de menjar pop o advocat. Què passa quan a la nostra espècie es posa de moda un producte? Doncs que tothom el vol menjar, "a totes hores en tot moment", això genera en el camp una sobre demanda d'aquell producte que requereix unes condicions que trenquen l'equilibri del terreny, el famós sistema de rotació de cultiu, el fet de deixa descansar la terra, sense parlar de les hectàrees que necessiten un alt consum de recursos, comportant de vegades la desforestació de zones on es tenia un conreu sostenible i equilibrat amb l'entorn, provoca abaratir costos i precarietat, sustentada per famílies que cultiven productes que no poden ni consumir i com en dit la sobreexplotació dels recursos essencials. 

El cas del pop no és diferent, un dels cefalòpodes més intel·ligents, els científics fa anys que estudien el seu comportament, que tenen gran capacitat d'aprenentatge i són capaços de resoldre problemes senzills. Una meravella vaja, i el que m'ha frapat d'ells és que tenen tres cors, us ho imagineu tenen capacitat d'estima de tres formes diferent i d'anar a la moda sempre que volen, penseu que poden canviar constantment de color, inclús quan dormen, fabulós. I no us ho perdeu,  nou cervells, com? Si el que sentiu, de fet hi ha unes línies d'investigació que defensen que el pop és d'un altre planeta que va vindre per uns ous crionitzats per mitjà d'un esteroide. A causa del fet que el seu sistema d'ADN és atípic, el seu codi genètic està desordenat ple de tallar i enganxar d'una forma totalment diferent, això explicaria segons els científics de l'Institut de Ciències Marines de Vigo, que tingui els braços on el cap i que l'esòfag país pel mig del cervell. S'afirma també que això podia ser degut a un virus de fa milions d'anys que va alterar el genoma. De totes maneres si ens fixem en l'estereotip de l'extraterrestre una mica pop ho és. Bé i si voleu veure l'empatia, l'amor i l'intel·ligència d'un pop només cal veure el documental que fan a Netflix "Lo que el pulpo me enseñó" que fins i tot plorareu. 



Ara he marxat de mare, tot això bé per la moda de menjar pop, que és a tot arreu, això implica la desaparició del pop salvatge, ara vindria un ... Recordo quan anava amb el pare a recollir les gàbies per agafar pops... perquè el pop no es pesca, s'enganya amb trampes, ja que és molt llest com hem dit! Clar l'augment del consum de pop a part d'acabar amb l'espècie, ha generat la reproducció en captiveri que a la pràctica és més difícil del que pot semblar perquè requereix tenir engabiat a un animal molt intel·ligent amb tres cors i nou cervells. De totes maneres us deia que no tenim solució perquè ara m'ha entrat gana i em fotria un pop amb allioli!

TRANSLATE