3 de maig 2022

LA VERITABLE DIETA PALEO

Mirant el tema de les dietes que estan més en boca de tothom, vaig trobar moltes entrades al cercador que parlaven dels diversos tipus, de fet algunes les comparaven entre si amb la premissa de comprovar quina era més sana o equilibrada Entre les formes de nodrir-se destacaven la vegetariana la "Paleo "i la mediterrània. 

De la dieta Mediterrània ja hem parlat en altres ocasions, les primeres referències daten del 1948, quan l'epidemiòleg Leland G. va estudiar el mode de vida dels habitants de l'illa de Creta i comparant-lo amb l'alimentació amb dels estats units. D'aquí va marcar els hàbits saludables que coneixem, com fer esport o la piràmide d'alimentació que coneixem on tenen especial protagonisme els productes procedents del camp per sobre de la proteïna animal, on es para atenció als productes del mar, etc. Una dieta rica i equilibrada amb pocs productes ultraprocessats

La dieta vegetariana o vegetarianisme s'origina a l'antiga Índia al s. VI aC. A occident s'implantà a l'antiga Grècia, però amb la Cristianització de l'Imperi Roma pràcticament va desaparèixer. Va ressorgir a Europa durant el Renaixement i el 1847 s'establí la primera societat vegetariana al Regne Unit. Aquesta alimentació elimina el consum de carn,  que es permet el consum d'ous i llet. D'aquesta sorgeixen els Ovovegetarians (només ous) o els Vagants que no mengen res d'origen animal, aquests tenen una mancança de vitamina B12. Dintre d'aquestes neix el Crudivegetarionisme que només consumeix productes elaborats a menys de 40-50 graus. 

La darrera i la que ha motivat aquest article és la dieta Paleo que segons fonts consultades inclou carns magres, peix, fruites, verdures, fruita seca i llavors. Aquells que es consumien fa 2,5 milions els nostres ancestres. Aquesta dieta limita els productes sorgits de la domesticació fa uns 10.000 anys. Que comportar l'agricultura o la ramaderia. M'ha encantat, milions de anys d'avenços per tornar a la casella de sortida. Mirem allò que es pot o no es pot menjar. 



Què es pot menjar en una dieta Paleo: -Fruites, vegetals, fruits secs i llavors. Aquí trobem el primer entrebanc, si diu que no es poden consumir productes produïts, avui en dia poca cosa prove de la recol·lecció, vaja que es trobi en estat natural, fora d'alguns bolets, castanyes i algun fruit de bosc. El llibre els orígens de la cuina de Bullipedia recull una mostra dels productes que consumien els primers Homo sapiens, en el jaciment del "Monte Carmelo" Israel, es consumia raïm, aglans, trebols, raves, pèsols, malves, llenties, civada, cigrons, blat, xufes, gespa, enciam, julivert i alguna altra herba silvestre. Cal pensar fins als 400.000 aC. No és dominar el foc, el que vol dir és que tot es consumia cru i tots aquests cereals i llegums es menjaven la majoria tendres, a poc a poc es va començar a moldre y fer masses, però més de 2 milions d'anys no es va coure res. 

-Carns magres, diuen que especialment d'animals alimentats amb pastura o animals de caça. La veritat que aquests dos primers anys els Homo eren carronyers estaven a un lloc inferior en la piràmide alimentària, els grans caçadors eren uns altres. El foc va donar un avantatge. La dieta es limitava a les restes com el cap, el moll de l'os o petits exemplars i insectes. Molts insectes. La caçà  va permetre augmentar el consum de carn, però en l'actualitat pràcticament no hi ha caça, tot es produït o controlat per l'home cosa que aniria en contra de la filosofia. 

-Peix, diuen que especialment aquells amb alt contingut d'àcids grassos omega-3, com el salmó, el verat i la tonyina. Això és molt dir els nostres avantpassats eren molt poc pescadors,  que és cert que s'han trobat hams i arpons, pescaven a tocar de la costa, a la mateixa platja o espigons. No tenim constància d'embarcacions rudimentàries, però de segur que no anaven a dins a mar a agafar grans exemplars com la tonyina. De fet, als jaciments s'han descobert closques d'ostres, musclos, escopinyes, lapes o caragolsno obstant això poques espines la veritat. 

-Olis i fruita seca. Avui en dia tot l'oli prové de fruits de cultiu, els prehistòrics no disposaven dels olis que avui tenim. La fruita seca o llavors en disposaven tot i que avui dubto que es consumeixin silvestres. 

La dieta Paleo no és una mala pensada, potser el que falla són els fonaments filosòfics que limiten molt els productes. Ja amb el Neolític el Homo sapiens comença a cuina i transformar el producte per conservar, pels excedents o la temporalitat, generant nous productes com el pa, el formatge, el pernil o l'oli. Que faríem sense productes com aquests.

TRANSLATE