20 de març 2018

Qui va ser Paul Bocuse?


El passat dissabte 20 de gener va morir  amb 91 anys, el que molts consideren el pare de la cuina francesa, Paul Bocuse. Però coneixem qui era i que va fer realment?
Darrera daquest xef hi havia una persona carismàtica, emprenedora i optimista de mena. Una de les frases que més es coneixen de la seva biografia te a veure en la seva visió de la vida "Treballar com si tinguessin que viure cent anys, i viure com si fóssis a morir demà".

Potser ens podem fer-nos una idea, del perquè daquest filosofia si coneixem que  va neixer en un petit poble de la regió de Lyon, que va lluitar a la segona guerra mundial i va ser ferit a tocar del cor o que portaba la seva pàtria tatuada en forma de gall. 

Com a cuiner podem dir que va néixer i es va anar fent. A la casa dels Bocuse tenien negoci familiar on el seu pare feia de cuiner. Després de la guerra feu cap al restaurant de Eugénie Brazier, la primera xef que tingue tres estrelles Michelin. Brazier lensenya al jove Paul els tres ingredients necessaris perquè cuinar sigues quelcom simple organització, memòria i gust .

La figura que possiblement va marca la seva vida va ser Fernand Pointde la Vienna Pyramid restaurant de tres estrellas desde 1933.
Podríem dir que va ser lideari, la persona que tant a Paul Bocuse, com a daltres joves que varen passar per la seva casa, inspiraren les bases del moviment que posteriorment sanomena la nouvelle cuisine. Amb Point va descobrir un tarannà que el va captivar, una cuina fruit de la senzillesa, el rigor i el respecte als productes frescos de lentorn, a partir daquell moment va ser la cuina que defensaria Bocuse. 

Val a dir que també passarà per lemblemàtic Lucas Carton, on copsarà una cuina més acadèmica.
Bocuse torna a casa seva lAuberge du Pont de Collonges quan el seu pare mort i desde allí comença a defensar el seu tipus de cuina. A partir daquí comença a recollir èxits, en dos anys guanya la seva primera estrella, a la que li seguirien les altres.  Va guanyar el "Meilleur Ouvrier de France" i comença la seva projecció internacional.

Paul Bocuse juntament amb els desapareguts Jacques Pic, Roger Verge, Alain Chapel, Jean Troisgros, Paul Haeberlin o Alain Senderens varen ser els indomables, aquells que forjaren un moviment que revolucionar la cuina. Un moviment que generar una ruptura amb la cuina imperava, la cuina codificada del mestre Escoffier.

Els seus deixebles diuen que va posar la cuina a lalçada de la sala, li dona visibilitat i lapropà al gran públic. Bocuse amb anima de divulgador i amb gran empenta, va compartir la seva cuina de mercat amb tot el mon i va importar la nouvelle cuisine a infinitat de països. Generacions de cuiners segueixen encara el seu llegat, la nouvelle cuisine encara no ha mort a anat evolucionant.
Avui els cuiners estan de dol, perquè una gran icona a marxat, això si Bocuse serà sempre lenfant terrible de la cuina francesa.

Au revoire monsieur Bocuse

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TRANSLATE