14 de juny 2012

SOS Abelles en perill!



El perill creixent de la desaparició de les abelles és un problema global i molt greu, segons el Programa de les  Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA).
La pol·linització dels cultius es essencial per l’alimentació de la nostra societat, amb aquest constant desaparició de les abelles almenys un terç de la producció del món desapareixeria.

Albert Einstein deia “si las abelles desapareixent la humanitat només tindria quatre anys de vida”

En els darrers anys més d’un terç de les abelles pol·linitzadores no aguanten el hivern. Això és considera alarmant i tothom s’ha fet resó d’aquest fet preocupant. Degut a que aquests petits insectes son els responsables en gran part, de que la natural ens abasteixi amb els seus fruits. Molts cultius actualment son dependents d’aquestes alades obreres, pel que fa les fruites, la seva desaparició esdevindria el descens de la producció de llavors en un 90%.

Les abelles treballadores però no tenen com a objectiu “fecundar” les flors, sinó que tenen la funció de recol·lectar pol·len, per tal de transformar-lo en aliment pel seu rus.

A les colònies tothom te un paper importantissim, i la disciplina es present sobre totes a càrrec de la reina. Resulta molt interessant lo intel·ligents que arriben a ser i la estructura jerarquitzada d’aquest petit matriarcat.

Els apicultors tenen que conviure en harmonia i respecte amb les abelles si volen treure un bon rendiment. Com comentàvem, indirectament pol·linitcen les flors, quan les obreres cerquen el pol·len, per a convertir-lo en mel. L’home el que fa, és buida el rus un cop esta ple, ja que si la colònia detecta que les seves reserves ( en forma de panells) son plenes, deixen de treballar  i en molts casos abandonen el rus deixant una família a càrrec.

Però quines són les causes principals de la desaparició d’aquesta peça clau per mantenir el nostre ecosistema. Fàcil, com sempre, són els actes que l’home perpetra i que tenen conseqüències nefastes. Parlem del canvi climàtic o els pesticides entre les causes més provables. En diversos anàlisis a abelles, pol·len i cera s’han trobat més de 121 pesticides.
També s’apunta al Síndrome de Mary Celeste, per explica el reiterat abandonament de colònies en plena producció. Les abelles s’orienten per tornar al rus a traves d’un sistema similar al del nostre GPS. Estudis científics estan investigant  sobre la relació del fet de l’abandonament amb les torres de telecomunicació, que podrien desorientar a l’eixam.

Sigui quin sigui el problema, em de cercar ràpidament una solució, per que sinó pot arribar ser una bona”MELda” per l’alimentació mundial.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TRANSLATE