28 de juny 2019

RESTAURANTS I TURISME UN TROS ENCARA GRAN DEL PASTIS DEL PIB


-->
La restauració i el turisme encara son molt importants al nostre país, de fet continua sent un dels motors per la nostra economia. Molta gent sesgarra la vestimenta i promulga el fet que sigui tant important el tercer sector, reflexa que no som un país de primera.

Se que el discurs es basa en que hem dapostar per uns altres sectors, com la tecnologia, la industria, etc. Però les dades estan aquí i impliquen ser conscients de que em de cuidar aquest sector que ens proporciona tants ingressos.


Mirem les dades per tenir arguments a favor del sector.

A lestat  espanyol aquest 2018 la van visitar 82,8 milions de turistes, un 1,1% més que l'any anterior, que van realitzar una despesa de 89.856.000 d'euros amb un augment d'un 3,3%, segons les enquestes d'FRONTUR i EGATUR, de l'INE.

La despesa mitjana diària va augmentar en 2018 un 7,4%, fins a 146 euros, amb una despesa mitjana per turista de 1.086 euros, que suposa un 2,2% més. No obstant això, els turistes van retallar la durada de les seves visites un 4% fins 7,4 dies.




Catalunya ocupa la primera posició en relació al llocs de destinació daquest turisme, amb pràcticament el mateix nombre de visites que un any enrere, superant els 19 milions, i un increment de la despesa d'un 7,2%.

Per fer-nos una idea els sectors de Turisme, Hostaleria i Indústria Alimentària, Distribució i els seus productors directes (agricultors, ramaderia, etc) representen el 25% del PIB.

En total quan parlem d'hostaleria parlem de 16.617 empreses de càtering i menjars preparats 76.492 Restaurants i altres establiments de menjar i beguda. Que mouen més de 100.000 llocs de treball representen el 8% del PIB.

I per filar més prim si volem parlar del sector més acotat a la part gastronòmica, ens podem centrar amb unes 200 empreses de col·lectivitats i càtering gastronòmic i uns 5000 restaurants gastronòmics al més alt nivell, només aquests darrers sestima que mouen uns 60.000 professionals amb una facturació aproximada de 5.000.000.000 euros a lany.




Aquests només som números sens dubte, gens dolents relacionat en un sector que mou de retruc un conjunt diguem de ecosistemes que depenent daquest.

I com que estem animats podríem calcular quants daquest restaurants gastronòmics, ja que tenen tanta anomenada i sens dubte estan de moda, podem concretar que juguen la champion league, aquí ja les dades les em de calcular entre tots amb les referencies que tot i no ser les millors son les que ens poden guiar.

Fem números a la guia vermella, que ha estat referent durant molts anys la Michelin hi consten a Espanya 1.327, d'aquests 206 restaurants té estrella Michelin i hi ha 11 restaurants amb la màxima puntuació, tres estrelles Michelin.




En el top 100 mundial la guia britànica 'The 50 BEST ', hi han 13 restaurants gastronòmics espanyols. Aquest es un exercici tonto o no però es el que et passa quan comences a fer tants números.




Totes aquestes xifres ens serveixen per veure que potser sha de invertir en més recursos per aquests sectors, i per suposat en altres que es vulguin potenciar, però no fer de menys a aquest.  Així com per detectar que sha dinvertir en la formació de bons professionals o que shan de revisar les mesures laborals, convenis vigents, ajudes fiscals, etc. Per tal dajudar a un sector que encara tira del carro de la economia, ho diuen els números!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TRANSLATE