9 de set. 2019

Nikkei. El diàleg culinari entre cultures


-->
(日系 ) així s’escriu el terme Nikkei en japonés origen de la paraula que no esta recollida en el diccionari de la gran llengua catalana, ni al termcat!


El nom com a tal defineix a tots els emigrants d'origen japonès i els seus descendents. Això vol dir que nikkei hi ha arreu del món, podriam definir-ho com a la comunitat nikkei.

Cuina Nikkei es aquella cuina que fan els immigrants japonesos fora del seu país. Mara meva aquesta definició se que ens desmunta el discurs de un munt de nous restaurants que no para de fer “ceviches” i “tiraditos”.




Matitzem, que ha passat amb el tema de la cuina Nikkei! Els japonesos son molts i es mouen per tot arreu, un de les primeres destinacions per proximitat va ser Perú per raons geopolítiques. Actualment la comunitat japonesa al Perú és una de les més extenses: unes 50 mil persones, 5 generacions plenament integrats en la vida i costums del país.

A les hores el que nosaltres entenem per cuina Nikkei es en realitat, una cuina de fusió que ha destacat per damunt d’altres. Concretament entre dos cultures, per una banda la Japonesa i per l’altre la Peruana.

La cuina fusió no és una simple combinació o barreja ocurrent sinó que es significativa dun context històric i social. Un terme usat per a designar a la cuina que neix de l'intercanvi cultural entre pobles o cultures. Al món podem trobar cuines que van néixer motivades per la creativitat d'una comunitat forana que intenta que sha d’establir en un altre territori amb una cultura y productes diferents

De fet la Cuina Nikkei , com es desenvolupa al llibre Nikkei de Bullipedia, es una doble fusió entre el que sanomena Cuina Criolla Peruana que ja  com a tal, és una fusió entre la autòctona popular y una barreja entre la colona y la africana. Amb la Cunia de fusió contemporánea “Yōshoku” filla de lart culinari Japonès i la Cuina tradicional refinada “Washoku” dorigen popular, enmarcada com a tal al 1980.


Avui dia segueix havent intercanvi entre diferents cultures, aquestes es fusionen, ja sigui perquè són simpatitzants de l'exotisme o perquè són més absorbents a l'actual procés de globalització alimentària, que ha difós productes i tècniques en tot el món.

En aquest moment,  la cuina nikkei sha de veure com un concepte integral, de fet dentrada shauria de dir cuina, menjar i beure nikkei. Una cosa que va més enllà de la simple degustació d'elaboracions.

Ja se que ens posem en un plan filosòfic, però em de parlar doncs duna experiència gastronòmica durant la qual interfereixen elements com la qualitat, l'ambientació de l'espai, el servei i sobretot seva filosofia de vida i el seu llenguatge, símbol d'un país.


Com es diu la cuina que fan els catalans fora de les seves terres i que es fusiona amb els productes y cultures foranies?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TRANSLATE