30 d’abr. 2021

Benvinguts al Lunar Palace!

Ja tenim un peu a la lluna, en concret a la part sud d'aquest satèl·lit. Fa uns dies varen saber que xinesos i russos estan fent passes agegantades per poder enviar un grup de persones a viure a la Lluna a la dècada del 2030. 

Fora de tots els temes geopolítics i d'aliances que a més d'un Yankee farà que se li posin els pèls de punta i ens aproparà a tots els fantasmes de la guerra freda i la por al bloc comunista. 

                                                                      Foto . BBC

El que  m'interessa de la notícia són les proves realitzades, una mena de difusió entre "Gran hermano" i "humor amarillo" per part d'un grup estudiants. Com explica la noticia, resulta que al 2018 un grup de vuit estudiants d'Aeronàutica de Bajhang van aconseguir durant 370 dies sobreviure dins d'un laboratori segellat, el Lunar Palace, que comptava amb una superfície total de 160 metres quadrats repartits en tres mòduls, dos per al cultiu i una zona d'habitatge. 

Tot i que sembla mentida aquest tipus de probes son necessàries per assegurar la supervivència prolongada dels futurs colons de la lluna en unes condicions adverses, sense dependre d'enviaments continus des de la Terra. 

Els estudis sobre aquest confiament publicats al gener per la Universitat de Beihang, a Pequín, s'han centrat en l'establiment de "sistemes bioregeneratius de suport vital" (BLSS en anglès) . L'objectiu era crear ecosistemes artificials en què l'oxigen, l'aigua i els aliments es reciclen mitjançant l'ús de biotecnologia que recrea un ambient semblant al de la Terra. 

L'experiment que sembla tret d'una pel·lícula de ciència-ficció a volgut comprovar com funcionen aquests ecosistemes artificials, en els quals conviuen plantes, animals i microorganismes en un entorn lunar, així com observar les condicions físiques i mentals dels humans en aquest entorn. 

Durant aquest període, el 98% dels materials necessaris els van obtenir del reciclatge, i un 2% va arribar de l'exterior, m'ha vingut un déjà-vu quan he llegit quins eren aquests productes, principalment paper higiènic i també productes de neteja. Per un moment he visualitzat els prestatges del supermercat vuit de paper higiènic, deu meu el nostre taló d'Aquil·les. 

Les dades interessant són el consum circular de l'estació, on el cultiu de 35 varietats d'hortalisses i cereals per a l'alimentació de la tripulació, generava l'oxigen necessari per respirar i eliminava el diòxid de carboni. L'orina es tractava amb un bioreactor per reciclar-la per al reg de les plantes i els excrements es van fer servir com a adob. 

                                                                                                  Foto: el Pais   

Una altra observació que va registrar l'estudi és com els canvis en la il·luminació LED influeixen en els ritmes i les emocions dels humans en un espai tancat. Això ens ho podem imaginar tots/es els que hem estat confinats durant mesos a un piset claustrofòbic sense terrassa. Tot i que l'estudi conclou que tots els participants es trobaven en bon estat físic i mental en sortir. 

 suposo que ja haurem de fer les nostres travesses sobre el gran residencia Lunar Palace, a mi m'interessa quins menús feien, quines receptes elaboraven, a la fotografia que acompanya la notícia es veuen pastanagues, mongetes, tomàquets, pebrots, cogombres i albergínies, però no surt cap animaló. Preguntes que em sorgeixen com ara, quin tipus d'animals portaven? Al final aquests colons devien fer de tot, no? De pagès, de granger i de cuiner, però dels d'abans, com la meva besàvia que sacrificar una gallina a la cuina, un diumenge de cada mes. Potser algun estrellat farà l'assessorament gastronòmic. 

Trobo que el bloc comunista te molt clar que la terra al ritme que portem,  els dies comptats i ja està preparant la fugida endavant! 

Welcome to hotel Lunar Palace.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TRANSLATE