27 de gen. 2014

Menus escolars a exàmen

Aquest més he anat a dinar al menjador de l’Escola dels meus fills per veure que era allò que menjaven, vaig dinar com ells safata amb mà i assentat entre nens i nenes. Com el que havia de fer, era avaluar-ho, a la tarda em vaig posar a buscar les llums i les ombres dels menjadors escolars i vaig trobar un més que interessant estudi.

La fundació Consumer des de 1998 i de forma periòdica, en 2004, 2008 i 2011, ha realitzat i avaluat cada any la qualitat dietètica d'una mitjana de 400 menús escolars a centres d'àmbit nacional (públics i concertats). Obtenint la dada referent a la qualitat dietètica, de dues setmanes de menús escolars completes en quant a oferta alimentària, freqüència de consum i diversitat de preparacions culinàries
.

Segons la titularitat del col·legi i la zona geogràfica es registren diferències en la qualitat dietètica. Un resum en titulars per any vindria a dir això, en el 1998 : El 62% dels menús han de millorar nutritivament. Al 2004 : Solament quatre de cada deu centres ofereixen menús escolars nutritius i equilibrats. Pel que fa 2008 : Millora la qualitat dietètica dels menús escolars, però un de cada tres són mediocres o dolents.
I el darrer 2011: Empitjora la qualitat dels menús i un de cada tres presenta manques dietètiques.

L’estudi analitza deu variables dietètiques per menú: presència
de verdures com a plat principal, d'amanida, de llegums, de peix fresc o congelat (no precuinats), de fruita fresca, varietat de les preparacions culinàries, presència de precuinats, varietat de guarnicions i/o salses, de productes làctics i de dolços.

L’estudi fa unes recomanacions, per respondre al : Com ha de ser un menu escolar?

Doncs be, respon al nostre sentit comú, malauradament tat oblidat. Només cal que siguin variats, gastronòmicament acceptables i que vingui de gust. Per cert, els nens i les nenes han d'habituar-se a mastegar i a degustar tot tipus d'aliments. Això vol dir que les verdures no han de presentar-se sempre triturades com a purés o cremes i han de ser variades, utilitzem presentacions divertides, salses i sabors i color atractius. El mateix pot dir-se del peix fresc (no sempre lluç arrebossat), carns (pollastre rostit o fregit o delícies de pollastre…), etc.
Convé que incloguin aliments de temporada, sobretot fruites fresques, hortalisses i verdures. I deixar de banda precuinats i derivats de la carn grassos més de dues vegades per setmana.

Estem al cas tots de l’alimentació dels nostres fills es molt important, és salut, cultura i identitat. Menja bé no costa tant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TRANSLATE