23 de maig 2016

Arqueologia del torró

Si arqueología i gastronomia, un divertit exercici que ens portarà als inicis daquest producte. Començarem pel que ens toca més a prop, del que coneixem del torró i tirarem enrere.
Comencem per lorigen inmediat, el torro que coneixem avui es fa amb ametlla i sucre, això implica que com a molt a prop ens traslladem a la arrivada, plantació i asentament del sucre a les costes comerciants del nostre país en concret al port dAlacant, que en el poble de Casinos en el 1881 va fer el primer torró amb ametlla i sucre, lanomenat torró de neu i guirlache, al que seguiren el de gemma, gemma torrada, tou i dur datmella.


Però abans no és treballaba amb el sucre les nostres contrades ja selaboraven torrons amb ametlla i mel,  especialmente a Xixona al voltant del segle XV, en època de Carlos V on ja era un dolç famós. Era tant important per el municipi, que per nadal als treballadors se li pagava una part del jornal en una arrova de torrons.

Un paréntesis, pel que fa al turro dur i ha una petita llegenda que diu que el inventor va ser un pastisser anomenat Pau Turrons, al sXVII durant l’assetjament a Catalunya on només tenien per alimentar-se ametlles i mel…..

Però aquesta no deixa de ser una versió del “turun” que elaboraven els arabs i que varen portar a la península en la seva época daurada, a la que s’atribueix l’origen tal i com recull el tractat “De medicinis et cibis semplicibus” del s XI.

Centrem-nos en la antropología per fer el torró mel i ametlles. Tirem enrere la mel, es un dels productes que ha utilitzat el esser humà desdels seus origens. A la Cova de l’Aranya, Bicord (Valencia) hi ha unes pintures rupestres que daten de 7.000anys ac, mostren un home recol·lectan mel. La mel forma part de la dieta Mediterània des de l’época dels Egipcis, segons el papir de Tebas,escrit el 1870 ac. D’Egipte passa a l’imperi Grec i Romà.

Seguim dons amb l’altre ingredient de la recerca, el primer ametlle silvestre va ser portat de la Xina per la ruta de la seda al orient mitjà. Mercaders Fenicis portaren les llavors al Mediterràni i els Grecs el cultivaren sobre els 350 anys ac.

Si barregem les nostres recerques podem elaborar com fan els històriadors la nostra versió de la historia de quan podía haber nascut la primera elaboració que barrejava ametlla i mel, lo més semblan al descendent del torró. L’esglao perdut de la nostra arqueología gastronómica és podría trovar sobre els 350 anys ac.


Oh! Que ara si que quan mengueu un torró sabreu que ve de molt a lluny…Ja ho deia l’avia Malaca, fill meu les arrels, em de coneixer les nostres arrels, d’on venim per saber cap on anem!

Salut per aquestes festes, i pel que fa als torrons, foteu-li gasto!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TRANSLATE