25 de març 2011

La informació dels ous!


L’altre dia en Joan un amic meu, em preguntà si era veritat que els números que surten impresos en la closca dels ous ens poden indicar la qualitat d’aquests o que era una mentida més de les que corrent per la xarxa.
En aquest cas és veritat, aquesta correlació de dígits alfanumèrics ens donen una pila d’informació sobre l’origen i la qualitat d’aquest petit i delicat producte, de fet és obligatori des de l’any 2004 que els ous portin aquesta mena de DNI.
Li vaig dir al Joan que per descobrir les virtuts d’aquest producte d’aviram s’havia de fixar en el primer dels digits que hi apareixen. Aquest ens indica el tipus de criança que han tingut els progenitors (les gallines) amb uns valors que oscil•len del 0 al 3.
El zero ens indiquen que els ous provenen de gallines que han tingut una alimentació pràcticament en la seva totalitat ecològica i en llibertat. En el cas de l’u ens parlaria de aviram criat entre naus i camp, alimentat amb pinso. Si el dígit fos el dos, asenyalaria que els animals han estat criats sempre en granja, en terra amb cert moviment però sense sortir de la nau. I finalment quan aquest comença per tres ens indiquen una criança intensiva, en bateries de gàbies per tal de maximitzar la posta.



Així doncs amic Joan podem extreure unes conclusions obvies entre l’origen o la manera de cuidar la gallina, la qualitat del ou i el preu d’aquest!
Però la ovoinformació continua, amb dos lletres que indiquen el país d’origen, sense voler entra en conflictes polítics, en el nostre cas seria la de ES. El dos següents números ens indiquen la província d’origen que coincideix amb el codi postal, el 43 seria el corresponent a Tarragona, 25 Lleida, 08 Barcelona, etc. Tres nombres més ens indica la població. I els darrers, el codi de la granja i el grup de gallines que pertany.
En Joan va quedar sorprès de tota aquella informació que tenien els ous, bé que venia impresa en aquests. Espero que us faci a tots vosaltres servei, estic segur que la propera vegada que mireu uns ous li fareu una ullada a la lletra petita!!



Article publicat Revista Cambrils

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TRANSLATE