Aquest més he anat a dinar
al menjador de l’Escola dels meus fills per veure que era allò que menjaven,
vaig dinar com ells safata amb mà i assentat entre nens i nenes. Com el que
havia de fer, era avaluar-ho, a la tarda em vaig posar a buscar les llums i les
ombres dels menjadors escolars i vaig trobar un més que interessant estudi.
La fundació Consumer des de
1998 i de forma periòdica, en 2004, 2008 i
2011, ha realitzat i avaluat cada any la qualitat dietètica d'una mitjana de 400
menús escolars a centres d'àmbit nacional (públics i concertats). Obtenint la
dada referent a la qualitat dietètica, de dues setmanes de menús escolars
completes en quant a oferta alimentària, freqüència de consum i diversitat de preparacions culinàries
Segons la titularitat del
col·legi i la zona geogràfica es registren diferències en la qualitat dietètica. Un resum en titulars per any vindria a
dir això, en el 1998 : El 62% dels menús
han de millorar nutritivament. Al 2004
: Solament quatre de cada deu centres
ofereixen menús escolars nutritius i equilibrats. Pel que fa 2008 :
Millora la qualitat dietètica dels menús escolars, però un de cada tres són
mediocres o dolents.
I el darrer 2011: Empitjora la qualitat dels menús i un
de cada tres presenta manques dietètiques.
L’estudi analitza deu
variables dietètiques per menú: presència
de verdures com a plat principal, d'amanida, de llegums, de peix fresc o congelat (no precuinats), de fruita fresca, varietat de les preparacions culinàries, presència de precuinats, varietat de guarnicions i/o salses, de productes làctics i de dolços.
de verdures com a plat principal, d'amanida, de llegums, de peix fresc o congelat (no precuinats), de fruita fresca, varietat de les preparacions culinàries, presència de precuinats, varietat de guarnicions i/o salses, de productes làctics i de dolços.
L’estudi fa unes recomanacions, per respondre al : Com ha de ser un menu escolar?
Doncs be, respon al nostre sentit comú,
malauradament tat oblidat. Només cal que siguin variats, gastronòmicament acceptables
i que vingui de gust. Per cert, els nens i les nenes han d'habituar-se a
mastegar i a degustar tot tipus d'aliments. Això vol dir que les verdures no han
de presentar-se sempre triturades com a purés o cremes i han de ser variades,
utilitzem presentacions divertides, salses i sabors i color atractius. El
mateix pot dir-se del peix fresc (no sempre lluç arrebossat), carns (pollastre
rostit o fregit o delícies de pollastre…), etc.
Convé que incloguin aliments de temporada,
sobretot fruites fresques, hortalisses i verdures. I deixar de banda precuinats
i derivats de la carn grassos més de dues vegades per setmana.
Estem al cas tots de l’alimentació dels
nostres fills es molt important, és salut, cultura i identitat. Menja bé no
costa tant.