-->
En la darrera entrada parlàvem de la sostenibilitat i el medi ambient i tota la campanya que hi ha al voltant de l’alimentació. No se si el confinament ens esta ensenyant a menjar diferent, el que si que és cert que hi ha qüestions que com a miním ens podiem fer mirar.
Una altra cara d’aquesta
moneda que esta sobre la taula és el mercat sintètic, aquell que la ciència ja esta
fent realitat i que apunta maneres. En els darrers anys s'ha avançat molt en la producció de carn sintètica
a través de cèl·lules mare, que es presenten com una alternativa a la
reproducció i la cria d'animals. En les properes línies revisarem els avenços
en diversos tipus de carn.
La vedella
En 2013 es va
presentar la primera carn sintètica creada a partir de cèl·lules mare. El seu
creador va ser el professor Mark Post, del departament de Fisiologia Vascular
de la Universitat de Maastricht, que des de llavors ha continuat treballant en
la producció de carn artificial. El procés de creació consisteix a prendre cèl·lules
mare del múscul, que s'extreuen d'una vaca mitjançant biòpsia. S'aïllen i
comencen a multiplicar-se, el resultat són cèl·lules genèticament idèntiques a
les de l'animal.
El pollastre
Dos dies
necessita una empresa, que lidera el mercat de la producció de pollastre sintètic,
per a produir un “nugget”. Ho
aconsegueixen a través d'un petit bioreactor, usant una proteïna per a
estimular la multiplicació de cèl·lules, en un suport per a donar estructura al
producte i un mitjà de cultiu per a alimentar la carn a mesura que es
desenvolupa. Poden treure cèl·lules de
les plomes d'una gallina i d'aquesta produeixen la seva carn sintètica.
El peix
La producció també
s'estén als peixos i a la seva part muscular, es produeixen diferents espècies,
però sobretot la tonyina vermella, pel seu alt valor i resposta en el mercat.
Se segueix el mateix procés de reproducció comentat, i que s'inicia a través de
cèl·lules mare. Les diverses recerques indiquen que és més fàcil reproduir
muscle de peix que de vedella per exemple com han demostrat els cientifics Mike Selden y Brian wywa's amb la seva empresa Findless food.
Del marisc també s’esta avançant en el desenvolupament sintètic.
Els defensors
parlen d’un sistema de producció de carn sense
produir animals. Que no parteix d'una modificació genètica, ni requereix antibiòtics
per al seu creixement i no genera contaminació. Per aquests es una de les solucions
perfectes per el problema dels gasos provocats per la cria d’animals pel consum.
Però la veritat
es que aquesta nova manera de produir ens genera moltes preguntes i dubtes, no
només per un tema moral i de prejudicis per la creació en laboratoris, també sobre
la seva par més degustativa, per destriar si en aquest moment es presenta com a
un producte nivell alimentació únicament o si te pretensions hedonistes, buscant
també un nínxol en el món de la gastronomia, preocupant en si mateix.
Dubtes també relacionats
en la part de la bioètica, sobre el control i legislació del sistema i de les
conseqüències del seu consum a mig i llarg terme.
Solucions que
potser esdevenen problemes, o no.