-->
La restauració i
el turisme encara son molt importants al nostre país, de fet continua sent un dels
motors per la nostra economia. Molta gent s’esgarra
la vestimenta i promulga el fet que sigui tant important el tercer sector,
reflexa que no som un país de primera.
Se que el discurs
es basa en que hem d’apostar per uns altres sectors, com la
tecnologia, la industria, etc. Però les dades estan aquí i impliquen ser
conscients de que em de cuidar aquest sector que ens proporciona tants ingressos.
Mirem les dades
per tenir arguments a favor del sector.
A l’estat espanyol aquest 2018 la van visitar
82,8 milions de turistes, un 1,1% més que l'any anterior, que van realitzar una
despesa de 89.856.000 d'euros amb un augment d'un 3,3%, segons les enquestes
d'FRONTUR i EGATUR, de l'INE.
La despesa
mitjana diària va augmentar en 2018 un 7,4%, fins a 146 euros, amb una despesa
mitjana per turista de 1.086 euros, que suposa un 2,2% més. No obstant això,
els turistes van retallar la durada de les seves visites un 4% fins 7,4 dies.
Catalunya ocupa
la primera posició en relació al llocs de destinació d’aquest
turisme, amb pràcticament el mateix nombre de visites que un any enrere,
superant els 19 milions, i un increment de la despesa d'un 7,2%.
Per fer-nos una
idea els sectors de Turisme, Hostaleria i Indústria Alimentària, Distribució i
els seus productors directes (agricultors, ramaderia, etc) representen el 25% del PIB.
En total quan
parlem d'hostaleria parlem de 16.617 empreses de càtering i menjars preparats 76.492 Restaurants i altres
establiments de menjar i beguda. Que mouen més de 100.000 llocs de treball
representen el 8% del PIB.
I per filar més
prim si volem parlar del sector més acotat a la part gastronòmica, ens podem
centrar amb unes 200 empreses de
col·lectivitats i càtering gastronòmic i uns 5000 restaurants gastronòmics al
més alt nivell, només aquests darrers s’estima que mouen uns
60.000 professionals amb una facturació aproximada de 5.000.000.000 euros a l’any.
Aquests només som números sens dubte, gens dolents relacionat en un
sector que mou de retruc un conjunt diguem de ecosistemes que depenent d’aquest.
I com que estem animats podríem calcular quants d’aquest restaurants gastronòmics,
ja que tenen tanta anomenada i sens dubte estan de moda, podem concretar que
juguen la “champion league”, aquí ja les
dades les em de calcular entre tots amb les referencies que tot i no ser les
millors son les que ens poden guiar.
Fem números a la guia vermella, que ha estat referent durant molts anys
la Michelin hi consten a Espanya 1.327, d'aquests 206 restaurants té estrella
Michelin i hi ha 11 restaurants amb la màxima puntuació, tres estrelles
Michelin.
Totes aquestes xifres ens serveixen per veure que potser s’ha de invertir
en més recursos per aquests sectors, i per suposat en altres que es vulguin
potenciar, però no fer de menys a aquest. Així com per detectar que s’ha d’invertir en la
formació de bons professionals o que s’han de revisar les
mesures laborals, convenis vigents, ajudes fiscals, etc. Per tal d’ajudar a un
sector que encara tira del carro de la economia, ho diuen els números!