-->
(日系 ) així s’escriu
el terme Nikkei en japonés origen de la paraula que no esta recollida en el
diccionari de la gran llengua catalana, ni al termcat!
El nom com a tal defineix a tots els emigrants d'origen
japonès i els seus descendents. Això vol dir que nikkei hi ha arreu del món,
podriam definir-ho com a la comunitat nikkei.
Cuina Nikkei es aquella cuina que fan els immigrants
japonesos fora del seu país. Mara meva aquesta definició se que ens desmunta el
discurs de un munt de nous restaurants que no para de fer “ceviches” i “tiraditos”.
Matitzem, que ha passat amb el tema de la cuina Nikkei!
Els japonesos son molts i es mouen per tot arreu, un de les primeres
destinacions per proximitat va ser Perú per raons geopolítiques. Actualment la
comunitat japonesa al Perú és una de les més extenses: unes 50 mil persones, 5
generacions plenament integrats en la vida i costums del país.
A les hores el que nosaltres entenem per cuina Nikkei es
en realitat, una cuina de fusió que ha destacat per damunt d’altres. Concretament
entre dos cultures, per una banda la Japonesa i per l’altre la Peruana.
La cuina fusió no
és una simple combinació o barreja ocurrent sinó que es significativa d’un context històric i social. Un terme usat per a designar a la cuina que
neix de l'intercanvi cultural entre pobles o cultures. Al món podem trobar
cuines que van néixer motivades per la creativitat d'una comunitat forana que
intenta que s’ha d’establir en un altre territori amb una
cultura y productes diferents
De fet la Cuina Nikkei , com es desenvolupa al llibre Nikkei de Bullipedia, es una doble fusió entre
el que s’anomena Cuina Criolla Peruana que
ja com a tal, és una fusió entre la
autòctona popular y una barreja entre la colona y la africana. Amb la Cunia
de fusió contemporánea “Yōshoku” filla de l’art
culinari Japonès i la Cuina tradicional refinada “Washoku” d’origen popular, enmarcada com a tal al 1980.
Avui dia segueix
havent intercanvi entre diferents cultures, aquestes es fusionen, ja sigui perquè
són simpatitzants de l'exotisme o perquè són més absorbents a l'actual procés
de globalització alimentària, que ha difós productes i tècniques en tot el món.
En aquest moment,
la cuina nikkei s’ha de
veure com un concepte integral, de fet d’entrada
s’hauria de dir cuina, menjar i beure nikkei.
Una cosa que va més enllà de la simple degustació d'elaboracions.
Ja se que ens
posem en un “plan filosòfic”, però
em de parlar doncs d’una experiència gastronòmica durant la
qual interfereixen elements com la qualitat, l'ambientació de l'espai, el
servei i sobretot seva filosofia de vida i el seu llenguatge, símbol d'un país.
Com es diu la
cuina que fan els catalans fora de les seves terres i que es fusiona amb els
productes y cultures foranies?