Avui parlem de les tendencies i de la dirección cap on va la
restauració gastronómica arrel d'un article d'en Phillipe Regol
Pero abans de comença definim concentes.
Que vol dir la restauració gastronómica?
Gastronomia si mirem la biblia de la lingüística, es
refereix a gastronomía com a l’art de preparar un bon
menjar. O l’afició al bon menjar.
Això vol dir que gastronomía es quelcom que esta per damunt
de alimentar-se, que menjar per fam, alguna cosa més que que respona a la sensibilitat,
a l’emoció.
La restauració gastronomía que aquella que es realitza en un
restaurant. Ja que tot allò que envolta a la gastronomía es pot fer en
diferents llocs, pero ens centrem en els restaurants com a llocs especifics on
podem gaudir del bon menjar.
La tendencia, be no cal presentarla, per que la moda ens te
molt ametrallats amb el tema.
En aquest sentit la gastronomía dels darrers cincuenta anys,
esta marcada per una primera revolució que va esta dinamitzada, com no pels
francesos amb la Nouvelle Cuisine, encapçalada per molts Chefs però amb la cara
més Visible de Paul Beaucouse.
Al país basc va intentar mimetitzar aqueslla revolució, per
alleugerar les salses, per treballar amb els productes de temporada, per
recuperar l’autocton, etc…
amb una colla de joves cuiners entre ells en Juan Mari Arzak, Pedro Subujana,
Hilario Arbelaitz, Luis Irizar, etc. Amb allò que s’anomenar
la Nova cuina vasca.
Uns anys després, succseix una ruptura a nivel mundial en el
sector de la restauració gastronómica, i el Fenomen Adrià entra com un caball
desvocat, la cuina que amb retrospectiva es batejar amb la cuina
tecno-emocional, va fer que Catalunya estigues a l’ull
de l’huraca de la gastronomía a tot el
món desvancant als nostres veins francesos.
L’univers Adrià va donar
com a fruit exactament 1846 elaboracions disrupives i trencadores en el seu
mandat. Una época fecunda de vanguarda gastronómica, on desde elBulli
restaurant es varen inventar centenars de noves técniques, eines per cuinar,
eines per degustar, eines per servir i la
creació de productes elaborats per poder dinamitzar les técniques que actualmente
son presents a milions de cuina d’arreu del món.
Tant la Nouvell Cuisine, com la cuina Tecno-emocional, han
arribat de braçet fins a dia d’avui convisquen
perfectament amb armonía.
Estem visquen el naixement de una nova tendencia
que esta ja esclatan en la restauració gastronómica, en molts establiments que
ens envolta. Una tendencia que s’imposa, parlem d’uns restaurants o ofertes gastronomiques
conceptualitzades, o sigui per dir-ho ras una mena de tematització.
-->
Però no només em refereixo a un tema decoratiu, no!
Un tot que
amagui darrera un discurs coherent que es reflexi en el que vas a menjar, amb l’ambient, amb el servei, etc. Crea una mena d’univers per tal de que el client pugui viure una
experiencia que va més allà del menjar que tingui una emoció completa.
La podem
vatejar com Concetual-emocional.