Abans de res, aclarir que aquest títol no em pega gaire!
Per què qui sóc jo, per parlar de
l’èxit o el fracàs d’un
negoci, quan no en tinc cap?
I no compta assessorar negocis i explotar negocis
efímers d’aquells que duren uns mesos?
Per sort, tinc
molts amics i companys/es que en tenen. L'incombustible Antonio, l’emprenedor Toni o l´eclèctic Jordi. Amb ells sovint en parlem, i posem
inquietuds e idees en comú.
Però aquest article és fruit d’una
conversa amb el Juan, un empresari que ja ha vist món, que té diversos negocis i que n’ha après amb èxits i fracassos. Aprofito doncs demanant-li que ens regali
uns consells. “ Juan que li diries algú que vol començar
en això, per evitar que s’enporti moltes garrotades”
I aquí comencen aquest decàleg que es veu que es porta molt.
1.
Cal conèixer el ram. Partir d’una
base, cal formar-se, coneixement sobre el funcionament de la sala o de la
cuina, o millor de les dos, si pot ser. I sobretot de gestió, si sabem de
gestió i podem buscar bons professionals.
2.
El romanticisme no paga factures. L’entusiasme
esta be, no, es molt necessari, però s’ha de
tenir una bona estratègia, fer el nostre pla d’empresa,
quina es la nostra visió i missió, el nostre client potencial, el pla de
viabilitat. Si montes un negoci ets un empresari!
3.
La teva competència es important però tu
marques la teva oferta. Es
important avaluar els negocis similars al nostre, per veure les sevs
característiques, però sobretot per marcar on esta el nostre punt
diferenciador.
4.
Pensar en la oferta global. Donar de menjar i beure es molt important
però oferim quelcom més i tot s’ha de pensar. El espai, l’ambient, la decoració, el servei, les taules, les cadires, la vaixella tot
es part de la experiència que viurà el client. No només menjarà be, s’emportarà quelcom que el farà tornar.
5.
Crear un equip amb co-liders. Nosaltres som el pal de paller però sense
forma un bon equip el restaurant farà aigües, inverteix en el teu equip i
tindràs un client content. Cal fer-los partícips del que fem, tenir co-liders que es facin seu el projecte.
6.
Per molt be que ho facis, si no surten els
números has de plegar. El
control i la gestió es la clau. Una gran part dels negocis que obren tanquen
abans de cinc anys. I es un problema de gestió. El control pressupostari, els
números!
7. No cal que sàpigues de tot, pots delegar la feina més administrativa, o el tema contractual a un
gestor però has de controlar els números.
8.
Amortitzat! sinó en poc temps estaràs
mort. Cal preveure i fer
calaix, tot té una vida útil i un desgast, no pots deixar que et ploguin les
sorpreses.
9.
Cal saber quin cost te un plat, sinó vas
venut. Pots fer molt de
calaix i esta perdent per tot arreu. Els marges de cada elaboració t’ajudaran a ajustar els preus o treure plats que per molt que es vengui et
fan perdre calés. Les compres,
estar-hi al damunt, negociar o revisar les comandes et poden fer guanyar un sou!
10.
No deixis sol el teu negoci. No només cal muntar-lo i deixar que
rodi, cal estar al peu del canó. Delegar es possible però recorda que necessita
el pal de paller. El serà la teva vida 24 hores!