Le Bistrot
Un Bistrot és un
petit restaurant d'origen francès amb una cuina tradicional, preus moderats i d'ambient popular.
Existeixen
referències de la paraula Bistrot al 1885 a França, el mateix substantiu el
trobem en 1920 a Amèrica del nord i en 1931 a Itàlia. Existeixen diversos
orígens de la paraula, uns l’associen molt al concepte d’espai on fer un mos ràpid o d’altres
el relacionen al lloc on servien vi.
Els restaurants Bistrot
a França es van posar de moda en els 80’s, com a reflex de l'elegància de la cuina
tradicional francesa amb una estètica funcional, rapida, diària i assequible de
un restaurant de barri.
Eren com les
típiques tavernes o bars de tapes que podem identificar en la nostra memòria
gastronòmica. Al Bistrot el vi era la beguda protagonista i el menjar era el
perfecte complement. El seu origen no parteix del glamur posat a l’abast de tothom, evoluciona del espais d’allotjament
amb cuina dels departaments parisencs, on els propietaris oferien als viatgers
cambra i menjar, complementant els seus ingressos obrir la cuina al públic
vianant. Els menús eren construïts a partir elaboracions senzilles, sense
gaires miraments.
Cent anys després
del naixement del restaurant, local públic dedicat a l’art
culinari, es reinventa a París el Bistrot. Un nou concepte d’espai de menjar que conviu amb el restaurant, on la filosofia es fusionar
la cultura gastronòmica del moment aterrant-la a les butxaques més modestes.
Com dèiem s'origina
amb la idea de ser un tipus de restaurant petit on se servia beguda i menjars a
preus baixos i de servei ràpid. Amb el temps anirà evolucionant, cada cop seran
més fins, elegants i cars, allunyant-se de la versió original.
El Bistronómic
El terme Bistronómic
va ser encunyat per primera vegada en els anys 90 pel periodista francès Sebastián Demorand va posar aquest nom a
les propostes de pret-à-porter de
l'alta cuina que proliferaven a França. Demorand intentava definir una nova
tendència entre els xefs francesos de servir les seves elaboracions en
restaurants assequibles a l’estil dels Bistrots.
Era l’alta cuina a baix preu en un ambient relaxat, sense faixes, ni estructures
establertes. Inspirats en els antics Bistrots parisencs, oferir plats de cuina de
vanguarda a preus econòmics en un espai informal. Un concepte de local
cosmopolita, càlid i proper que ofereix art culinari, per degustar amb certa
celeritat.
Els productes que
composen la proposta gastronòmica, estan relacionats en la estacionalitat. Habitualment
tenen una carta intel·ligent, petita i controlada, renovada segons la
disponibilitat dels productes, en un espai gastronòmic petit però controlable, amb
poques taules, cambres i cuiners.
De pretensions controlables
però amb personalitat, ja que ha d'utilitzar moltes vegades productes diríem no exclusius o
de luxe de manera enginyosa per presentar una oferta atractiva. Són restaurants
de qualitat amb creativitat i a preus moderats. Un concepte de restaurant urbà,
jove però tocant de peus a terra.
Normalment els
manegen joves que veuen en aquest nou concepte una oportunitat per ser
emprenedors. Gent de sala i cuina entrenada en restaurants d'Estrelles Michelin. I tal com deia en Pau Arenós "En aquests espais, no hi ha ni un gram
de frivolitat. És un low cost gastronòmic amb qualitat" .
A casa nostra els
podríem rebatejar, ja esta en boga lo de Gastrobar,
potser nosaltres que som més de bodega, el podíem anomenar Bodegastro, la versió gastronòmica de la bodega.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada