Be després de beure un de tants anuncis que ens
bombardegen t a la nostra vida diària, estiguis on estiguis i facis el que
facis. Dues paraules es claven al meu cap, “Indret i Inèdit”, uns mots que ràpidament decideixo vincular al món
que més conec, el de la restauració.
La primera tasca és cerca el significat exacte
de la paraula, faig un cop de Google
i utilitzo la base de dades del centre
d’estudis catalans
.
Pel que fa a la paraula indret , la resposta és
contundent i esclaridora : “1 m. [LC] Lloc determinat, que hom considera, en una
localitat, en un objecte. Viu en un indret deliciós”. Però
la decepció és planta a la meva pantalla al cerca el segon mot, inèdit, i veure
les definicions obtingudes: “1 adj.
[LC] No editat. Una obra inèdita. 2 adj.
[LC] per ext. Un autor inèdit”. La cosa no va be,
decideixo traí la llengua, i com a bon xarnego em tiro al RAE, la sobrietat del
domini és acompanyada d’una tercera definició concreta i encertada : “ Desconegut, nou”
.
Amb la informació en el meu disc dur començo a processar aquestes dades amb
la meva petita realitat. Per saber que es un indret inèdit, potser també haure de definir precisament el
seu antònim, allò que representa l’ extrem oposat de la definició obtinguda. En
el tema de la restauració seria el local que més trobem, la formula que més és
repeteix, el concepte més repetit o copiat, vaja el que és comú i per tant no
sorprèn. Segons això la idea de restauració
més antiga i obsoleta, sense ànim de fer mala sang, permetem-nos fer aquest
exercici d’abstracció.
Primer varen ser aquells restaurants d’ estovalles de fil que feien cuina internacional, una
mica de tot , d’aquí i d’allà, que finalment varen morir precisament per que no
tenien identitat, restaurants que eren com aquells bufets de gran cadena
hotelera, que vagis on vagis sempre
trobés el mateix batibull de coses incoherents i poc autòctones.
A la nostra vila, alguna cosa semblant a passat en els darrers anys, amb aquells restaurants que oferien plats
o cuina “marinera” o potser és més
encertat anomenar-los de cuina “pirata”
i que no havien canviat ni la decoració, ni les estovalles des de l’època del
gran boom del turisme. Aquest tema ja ha estat comentat en altres articles, del
pa d’avui.
..
Tornem allò que no és inèdit,
passejant pels nostres carrers per vianants, puc constatar que no son inèdits
els restaurants de tapes amb tints bascos,
ni els bars restaurants que ofereixen aperitius amb sifó i enllaunats,
tampoc els locals de menjars clonats de “peix”
amb assetjadors/captadors de clients a peu de carrer.
Penso en tot això i em costa trobar un indret inèdit, que a l’hora sigui un
negoci rentable, es clar! Potser l’inèdit vist el que hi ha, és un espai gastronòmic
on és pugui fer un veritable producte de proximitat, sostenible i
ecològic. On per que no es pugui
eliminar l’intermediari , un tu a tu entre proveïdor i restaurador, que això es
vegi revertit, no només amb la qualitat del producte, sinó també en el preu
final per a la butxaca del client, que és finalment el jutge i còmplice de tot
això.
CERCO : Indret inèdit on menja amb el sabor de la iaia i amb el saber
d’avui.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada