Sembla que
darrerament ha proliferat el consum de cervesa que podem trobar multitud de
varietats, que existeix un boom de cervesa
artesana y que els més innovadors la combinen o mariden que queda millor, amb
menjars diversos, menjar cervesa amb un bon plat de fideus o el que toqui.
Sembla que la
cervesa tingui el seu moment d’esplendor, però amics i companys no ens enganyem, fem una mica d’arqueologia i veurem que la cosa ja esta més que refregida.
La cervesa es de
les primeres begudes que consumi el esser humà, s’elabora
des de fa més de 10.000 ANYS . Existeixen
evidencies clares del seu consum a l'antic Egipte , la Xina o Babilònia, on s’utilitzava com a beguda refrescant, també era una alternativa veure aigua
que en èpoques no era gens potable, de fet insalubre. Els babilonis ja disposaven de 20 classes
diferents de cerveses .
Però es com tot l’important és la contextualització la cervesa era quelcom pres per aquells
que tenien accés a el cultiu del cereal i el coneixement de la seva elaboració.
I qui eren els
llocs de culte de la cervesa, precisament els monestirs, que posseïen i
gestionaven terrenys de conreu i
guardaven el gra, aquest foren els grans elaboradors i difusors de la cultura d’aquest brebatje. La seva conservació era molt curta, comprar-la i beure-la
sempre estava lligat inevitablement als seus productors els monestirs. Podeu visitar
una de les primeres cerveseries a l'abadia de St. Gallen de Geisingen
situat a la vora del Danubi que data del 766.
La cerca de la
seva conservació va portar a Hildegarda de Bingen, abadessa del monestir
de Rupertsberg en 1079, a afegir
llúpol al most de la cervesa, abans de fermentar pel seu poder conservador.
Però es tan
important aquesta elaboració liquida, que va ser un dels primers aliments
industrialitzats de la humanitat a finals del s.XIX, fet que afavorir la seu consum de manera
globalitzada. Europa tenia
tres centres, cadascun d'ells amb el seu
estil propi d'elaborar cervesa: Burton-on-Trent ( Anglaterra ), München (
Alemanya ) i Pilsen ( Bohèmia ).
Amb l’industrialització es genera la necessitat de vendre aquest producte
elaborat , s’inventa el màrqueting, noves tècniques d’informar. Aquesta aposta feu que es dispares el consum, en decrement del vi
que era l’estrella de les taules.
La ciència y la
investigació fou la segona aposta, això feu que en 1883 el micòleg danès Emil Christian Hansen dels
laboratoris de Carlsberg idearen un mètode per utilitzar cultius unicel·lulars
en la producció de llevats. Millorant el resultat, el sabor, la conservació, de
una manera espectacular.
Podem afirmar que
avui en dia produïm poques varietats de cervesa en comparació a l’origen d’aquest producte elaborat. Que ja a l’època de les grans civilitzacions es menjava a taula amb cervesa i es
maridava amb tot.
Que el màrqueting
sempre ha estat darrera d’aquesta beguda, que ha anat de la mà amb
la innovació i les inèrcies econòmiques
de bona part de la nostra història present.
Que la cervesa es
més vella que anar a peu i que el que fem ja ha estat inventat, com a molt nosaltres
podem contextualitzar algun us, només cal donar una ullada a la història.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada