Si arqueología i gastronomia, un divertit exercici que ens
portarà als inicis d’aquest producte. Començarem
pel que ens toca més a prop, del que coneixem del torró i tirarem enrere.
Comencem per l’origen inmediat, el torro
que coneixem avui es fa amb ametlla i sucre, això implica que com a molt a prop
ens traslladem a la arrivada, plantació i asentament del sucre a les costes
comerciants del nostre país en concret al port d’Alacant,
que en el poble de Casinos en el 1881 va fer el primer torró amb ametlla i
sucre, l’anomenat torró de neu i
guirlache, al que seguiren el de gemma, gemma torrada, tou i dur d’atmella.
Però abans no és treballaba amb el sucre les nostres
contrades ja s’elaboraven torrons amb ametlla i
mel, especialmente a Xixona
al voltant del segle XV, en època de Carlos V on ja era un dolç famós. Era tant
important per el municipi, que per nadal als treballadors se li pagava una part
del jornal en una arrova de torrons.
Un paréntesis, pel que fa al turro dur i ha una petita
llegenda que diu que el inventor va ser un pastisser anomenat Pau Turrons, al
sXVII durant l’assetjament a Catalunya on només tenien per alimentar-se
ametlles i mel…..
Però aquesta no deixa de ser una versió del “turun” que
elaboraven els arabs i que varen portar a la península en la seva época
daurada, a la que s’atribueix l’origen tal i com recull el tractat “De
medicinis et cibis semplicibus” del s XI.
Centrem-nos en la antropología per fer el torró mel i ametlles. Tirem enrere la mel, es un dels productes que ha utilitzat el esser humà desdels seus origens. A la Cova de l’Aranya, Bicord (Valencia) hi ha unes pintures rupestres que daten de 7.000anys ac, mostren un home recol·lectan mel. La mel forma part de la dieta Mediterània des de l’época dels Egipcis, segons el papir de Tebas,escrit el 1870 ac. D’Egipte passa a l’imperi Grec i Romà.
Seguim dons amb l’altre ingredient de la recerca, el primer
ametlle silvestre va ser portat de la Xina per la ruta de la seda al orient
mitjà. Mercaders Fenicis portaren les llavors al Mediterràni i els Grecs el
cultivaren sobre els 350 anys ac.
Si barregem les nostres recerques podem elaborar com fan els
històriadors la nostra versió de la historia de quan podía haber nascut la
primera elaboració que barrejava ametlla i mel, lo més semblan al descendent
del torró. L’esglao perdut de la nostra arqueología gastronómica és podría
trovar sobre els 350 anys ac.
Oh! Que ara si que quan mengueu un torró sabreu que ve de
molt a lluny…Ja ho deia l’avia Malaca, fill meu les arrels, em de coneixer les
nostres arrels, d’on venim per saber cap on anem!
Salut per aquestes festes, i pel que fa als torrons, foteu-li
gasto!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada